Ciasto marchewkowo jabłkowe z migdałami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    4 szt
  • cukier

    1 szkl
  • olej

    1/3 szkl
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyzeczki
  • mąka

    2 szkl
  • cynamon Prymat

    1 łyż
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 łyż
  • marchew

    1,5 szkl (starta)
  • jabłko

    1 szt
  • płatki migdałowe

    5 dag
  • mleko skondensowane

    150 g
  • masło

    2 łyż
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto marchewkowo jabłkowe z migdałami foto
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
Krok 2 - Ciasto marchewkowo jabłkowe z migdałami foto
Marchew i jabłko obrać zetrzeć na tarce do jarzyn
Krok 3 - Ciasto marchewkowo jabłkowe z migdałami foto
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wlać olej i zmiksować.
Krok 4 - Ciasto marchewkowo jabłkowe z migdałami foto
Gdy składniki się połączą dodać mąkę. Wymieszać.
Krok 5 - Ciasto marchewkowo jabłkowe z migdałami foto
Na koniec dodać starte jabłko i marchew wymieszać.
Krok 6 - Ciasto marchewkowo jabłkowe z migdałami foto
Przelać do formy, piec w temp. 180 stopni przez 40-45 minut. Wystudzić.
Krok 7 - Ciasto marchewkowo jabłkowe z migdałami foto
Mleko słodzone zagęszczone zmiksować z 2 łyżkami masła i posmarować ciasto.
Krok 8 - Ciasto marchewkowo jabłkowe z migdałami foto
Posypać płatkami migdałowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mama niejadka 19.03.2015 15:40
wygląda apetycznie
wwwiolka 19.03.2015 12:39
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat