Ciasto marchewkowe z orzechami i kremem mascarpone

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • jajko

    3 sztuki
  • olej

    1 szklanka
  • cukier trzcinowy

    1 szklanka
  • marchew

    3 sztuki
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • orzechy włoskie

    2 szklanki
  • goździki mielone

    1/2 łyżeczki

Krem:

  • serek mascarpone

    250 gramów
  • masło

    125 gramów
  • cukier puder

    100 gramów
  • sok z cytryny

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto marchewkowe z orzechami i kremem mascarpone foto
1. Orzechy prażymy na patelni na sucho lub z odrobiną masła.
Krok 2 - Ciasto marchewkowe z orzechami i kremem mascarpone foto
2. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier trzcinowy, następnie po jednym żółtku, nie przerywając ubijania.
Krok 3 - Ciasto marchewkowe z orzechami i kremem mascarpone foto
3. Marchew trzemy na grubych oczkach tarki, wsypujemy do masy, dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Ciasto marchewkowe z orzechami i kremem mascarpone foto

4. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon i goździki mielone. Dodajemy olej. Wszystko mieszamy delikatnie z masą. 

Krok 5 - Ciasto marchewkowe z orzechami i kremem mascarpone foto
5. Wyrobione ciasto wlewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 6 - Ciasto marchewkowe z orzechami i kremem mascarpone foto
6. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Studzimy.
Krok 7 - Ciasto marchewkowe z orzechami i kremem mascarpone foto
7. Upieczone ciasto kroimy na dwa blaty.
Krok 8 - Ciasto marchewkowe z orzechami i kremem mascarpone foto

8. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.

Krok 9 - Ciasto marchewkowe z orzechami i kremem mascarpone foto
9. Dodajemy serek mascarpone, ucieramy dalej, a na końcu stopniowo wlewamy sok z cytryny.
Krok 10 - Ciasto marchewkowe z orzechami i kremem mascarpone foto
10. Pierwszy blat smarujemy cienką warstwa kremu.
Krok 11 - Ciasto marchewkowe z orzechami i kremem mascarpone foto
11. Przykrywamy drugim blatem, nakładamy resztę kremu i wierzch posypujemy wiórkami marchewki.
Krok 12 - Ciasto marchewkowe z orzechami i kremem mascarpone foto

12. Podajemy na świeżo lub do schłodzeniu w lodówce. Ciasto w obydwu przypadkach jest wyśmienite.

Smacznego !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jolka721 12.02.2017 09:28
ciasto wymiata przepyszne to wersja na bogato
Granita 23.02.2014 22:12
uwielbiam ciasta marchewkowe
barbara11561 20.02.2014 10:02
pyszne ciacho:)
norweska20 25.01.2014 12:38
ciasteczko rewelacyjne
GOSIA18 19.01.2014 16:23
Oryginalne i ładnie wyglądające ciasto.
Mysiunia 15.01.2014 09:13
Pięknie wyrosło! Do tego przełożone kremem - rewelacja! :)
matesko 05.11.2013 09:20
ciekawy przepis, takiego ciasta jeszcze nie jadłam
caralajna 04.11.2013 10:50
wypasione ciasto, takie lubię :)
Lis 03.11.2013 20:52
Naprawdę apetycznie się zapowiada to ciasto:)
gosia56 03.11.2013 09:07
napewno pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat