Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4 szt
  • kakao

    20 g
  • drobny cukier

    120 g
  • mąka pszenna

    150 g
  • marchewki

    180 g
  • olej z pestek winogron

    2 łyżki
  • orzechy włoskie

    50 mielone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym foto
Krem:
250g półtłustego twarogu,
100g jogurtu naturalnego,
170g mlecznej czekolady,
130g cukru pudru.

Jajka z cukrem ubić na parze na kogel-mogel. Dodać mąkę przesianą z kakao i bardzo dokładnie wymieszać. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do ciasta. Na koniec dodać zmielone orzechy włoskie oraz olej z pestek winogron.
Krok 2 - Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym foto
Wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Ciasto przelać do przygotowanej formy o śr. 21cm.

Piec ok. 35-40min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 2 warstwy.
Krok 3 - Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym foto
Biały ser dokładnie utrzeć z cukrem pudrem oraz jogurtem naturalnym. Następnie dodać stopioną, przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Połową kremu przełożyć warstwy ciasta, resztę rozsmarować na wierzchu, tworząc przy pomocy noża fantazyjne kształty. Przechowywać w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka_B 04.10.2013 23:06
Pyszności... Zwłaszcza dla takiego łakomczucha jak ja :)
Iwusia 03.10.2013 23:29
wspaniale wygląda i pewno tak samo smakuej
caralajna 03.10.2013 07:18
smakowite ciasto
Czarnula87 02.10.2013 19:46
smakowite marchewkowe ciacho
Stenka 02.10.2013 19:12
ciekawy przepis
Ewa 02.10.2013 18:42
To jest smaczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat