ciasto marchewkowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    3-4 sztuki
  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • jajka

    4 sztuki
  • olej roślinny

    3/4 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • sól

    1/2 lyzeczki
  • cynamon Prymat

    1 lyzeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Obraną marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach.

jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym ok 3 min. Powoli zaczynamy dolewać olej. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon. Na koncu wsypujemy odciśniętą z soku marchewkę i ostatni raz mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy. Wlewamy ciasto i pieczemy ok 45-55 minut (do suchego patyczka).
Posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem ;-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 06.09.2016 13:00
lubimy marchewkowe ciasta i właśnie zbliża się na nie sezon :) najczęściej piekę jesienią i zimą :)
AZgotuj 06.09.2016 10:06
najlepsze ciasto :)
Motorek 06.09.2016 09:57
lubię takie ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat