Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • cukier

    1 niepełna szklanka
  • olej

    1 niepełna szklanka
  • marchew

    4 szt
  • jajka

    4 szt
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • cynamon mielony

    2 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • imbir mielony

    1 szczypta
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Co i jak?

W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami.
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo wcześniej wymieszaną mąkę.
Wlać powoli olej, wymieszać. Na końcu dodać marchewki i całość bardzo dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
Masę marchewkową przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem, sprawdzać stan upieczenia patyczkiem. Moja wersja piekła się niecałe 30 minut.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mzap88

28.11.2014 11:25
jest pyszne :)

Zdzisław

28.11.2014 09:26
takie ciasta to bardzo lubię

Habibi

28.11.2014 00:00
pyszniutkie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat