Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewki 4 szt
cukier 1,5 szkl
olej roślinny 1 szkl
woda gazowana 100 ml
jajko 3 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 op
mąka pszenna 2 szkl
dżem 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe

Do wysokiego naczynia wbijamy całe jajka, wlewamy wodę gazowaną i wsypujemy cukier, całość miksujemy aż cukier się rozpuści, w trakcie wsypujemy proszek do pieczenia i opakowanie cukru waniliowego, do ciasta na przemian wlewamy olej i wsypujemy mąkę.
Gdy ciasto będzie już gotowe, odstawiamy je, i w tym czasie obieramy marchewki i ścieramy je lub miksujemy na małych oczkach ,następnie dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy na wysmarowaną tłuszczem foremkę i pieczemy 50 min w temp 170 st, po upieczeniu i wystudzeniu przekładamy je dżemem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 29.03.2014 16:46
nigdy nie jadłam takiego ciasta ale chętnie spróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak