Ciasto marchewkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1 i 1/3 szklanki
  • jajka

    4 szt.
  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    4 łyżeczki
  • cynamon Prymat

    3 łyżeczki
  • sól

    szczypta
  • olej

    1 i 1/4 szklanki
  • marchew

    3 szt.
  • aromat rumowy

  • czekolada

    1 tabliczka
  • mleko

    4 łyżki
  • wiórki kokosowe

  • krem do karpatki

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto marchewkowe foto
Marchew zetrzeć na tarce ziemniaczanej. Do ciasta potrzebne są dwie szklanki tartej marchewki. Jajka utrzeć z cukrem, dodać wymieszane wcześniej suche składniki, olej, marchew i odrobinę aromatu rumowego. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Piec w wąskiej blaszce, około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu ciasto pokroić na plasterki.
Krok 2 - Ciasto marchewkowe foto
Przygotowujemy krem do karpatki (ja użyłem takiego z paczki, bez gotowania). Można też przełożyć ciasto dowolnym innym kremem (np. z serka mascarpone).
Krok 3 - Ciasto marchewkowe foto
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać do niej mleko, polać nią ciasto i posypać wiórkami.
Krok 4 - Ciasto marchewkowe foto
Ciasto kroimy pod kątem 45 stopni, tak aby ukroić jednocześnie warstwy ciasta i kremu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dominikaz 06.02.2017 10:41
wspaniale to wygląda
Ada-Gaba 04.05.2015 22:00
apetycznie wygląda
Monika-twin 23.03.2013 18:06
wygląda pięknie
krystyna330 28.02.2013 10:02
palce lizać
ao_12 24.02.2013 09:08
pychota, fajnie wygląda aż ślinka leci
Kate131 03.02.2013 08:54
ale pyszności!
ilka_86 14.01.2013 19:50
pyszne ciasto
tessinka 14.01.2013 19:25
wygląda pyszniutko :)
hahanka 14.01.2013 19:09
super pomysł z tym kremem
Ola1984 14.01.2013 19:02
świetne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat