Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ,,Malinowy obłoczek''.
Wykonanie:
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy
2. Malinową galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, następnie wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy. Tak przygotowaną piankę wykładamy równomiernie na biszkopt. Następnie na piance układamy delicje.
3. Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego stężenia. Następnie do lekko tężejącej galaretki dajemy maliny wcześniej umyte i osuszone, delikatnie mieszamy i wykładamy na delicje.
4. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.