Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Biszkopt
-
jajko
4 szt -
cukier
1/2 szkl -
mąka pszenna
1/2 szkl -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
MAK KOKOS
-
białko
6 szt -
cukier puder
1/2 szkl -
wiórka kokosowe
10 dag -
mak
3/4 szkl -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
Krem:
-
żółtko jajek
6 szt -
cukier
1/2 szkl -
mąka pszenna
2 łyżki -
mąak ziemniaczana
2 łyżki -
mleko
1 1/2 szklanki -
margaryna
250 g -
dżem truskawkowy
1 słoik -
polewa czekoladowa
Przepis i sposób przygotowania Ciasto makowo kokosowe
Białka ubijamy dodajemy cukier i żółtka.Wsypujemy make wymieszaną z proszkiem .Wykładamy na blaszkę 25x40 cm i pieczemy z temp 180* C przez 30 minut.
Placek Makowo kokosowy:
Białka ubijamy ,dodajemy cukier .Następnie dodajemy resztę składników przeznaczonych na niego.Wykładamy na taka sama blaszkę jak biszkopt i pieczemy 35 minut.
krem:
Żółtka ucieramy z cukrem i mąkami oraz pół szklanką mleka.1 szklankę mleka gotujemy ,a następnie wlewamy ciągle mieszając rozrobione żółtka. Gotujemy gęsty budyń cały czas musimy pamiętać by go miesząc by niepowstały grudki.Studzimy ,a następnie miksujemy z miękką margaryna najlepsza jest Kasia.
Bierzemy się do składania naszego placka .
Na biszkopt wykładamy słoik dżemu truskawkowego .Przykrywamy ciastem Makowo-kokosowym .Smarujemy je kremem .Przygotowujemy swoja polewę lub kupna smarujemy po kremie. Wstawiamy do lodówki .
Mi najbardziej smakował na drugi dzień ..
Komentarze (14)
Załaduj więcej komentarzy (4)