Ciasto makowe z galaretką i wiśniami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszne ciasto makowe z masą kokosową. Galaretka i wiśnie nadają mu lekko winny smak.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto makowe:

  • białko

    8 sztuk
  • cukier

    10 dag
  • margaryna

    10 dag
  • mąka pszenna

    10 dag
  • mąka ziemniaczana

    5 dag
  • mak

    15 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Biszkopt:

  • jajko

    4 sztuki
  • cukier

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa kokosowa:

  • mleko

    2 szklanki
  • cukier

    10 dag
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • wiórki kokosowe

    10 dag
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • margaryna

    25 dag

Masa wiśniowa:

  • galaretka wiśniowa

    2 sztuki
  • woda

    3 szklanki
  • wiśnie kandyzowane

    1 szklanka

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe

    5 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Robimy ciasto makowe: 

1. margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy, stopniowo wsypujemy cukier, następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wystudzoną margarynę, suchy mak i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

Masa kokosowa: jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej mieszamy obie mąki, żółtko , wiórki kokosowe i wlewamy na gotujące się mleko, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnej masy kokosowej.

Masa wiśniowa: galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy. Jak zaczną tężeć to wsypujemy wiśnie i mieszamy.

5 łyżek wiórek kokosowych do posypania ciasta prażymy na suchej patelni.

Przekładamy: ciasto makowe przecinamy na pół, na jedną część wykładamy 3/4 masy kokosowej, przekładamy biszkoptem, wykładamy masę wiśniową, przekładamy drugą częścią ciasta makowego, rozsmarowujemy pozostałą masę kokosową i posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 05.03.2019 10:03
Szkoda że tylko oczami ha ha;)Pozdrawiam i życzę miłego dnia.;)
Bożena Matuszczyk 05.03.2019 09:57
Elu Twoje ciasto jest pyszne i kuszące ,więc porywam kawałek.;)
bietka 05.03.2019 10:02
Bożenko dziękuję bardzo, częstuj się do woli :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat