Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowe z galaretką i wiśniami
Robimy ciasto makowe:
1. margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy, stopniowo wsypujemy cukier, następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wystudzoną margarynę, suchy mak i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.
Masa kokosowa: jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej mieszamy obie mąki, żółtko , wiórki kokosowe i wlewamy na gotujące się mleko, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnej masy kokosowej.
Masa wiśniowa: galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy. Jak zaczną tężeć to wsypujemy wiśnie i mieszamy.
5 łyżek wiórek kokosowych do posypania ciasta prażymy na suchej patelni.
Przekładamy: ciasto makowe przecinamy na pół, na jedną część wykładamy 3/4 masy kokosowej, przekładamy biszkoptem, wykładamy masę wiśniową, przekładamy drugą częścią ciasta makowego, rozsmarowujemy pozostałą masę kokosową i posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.