Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowe z czekoladą, migdałami i kremem mascarpone (tort)
Opłukany mak należy zalać zagotowanym mlekiem i zostawić do przestudzenia.
Następnie mak osączyć i zmielić (2 razy) za pomocą maszynki z gęstym sitem (lub malakserem).
Żółtka z cukrem utrzeć do białości i połączyć z sokiem z cytryny oraz aromatem migdałowym.
Do masy żółtkowej stopniowo dodawać mak, bułkę tartą, herbatniki, proszek do pieczenia, drobno posiekane migdały i startą czekoladę.
Całość dokładnie wymieszać i na końcu delikatnie połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę.
Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do średnio rozgrzanego piekarnika.
Piec (do tzw. "suchego patyczka") 45-60 minut w 175-180 stopniach.
Pod dokładnym ostudzeniu - ostrożnie przekroić na 2 blaty.
Przygotować krem.
Kremówkę ubić na sztywno - pod koniec ubijania dodając (stopniowo) cukier puder.
Śmietankę wymieszać (partiami) z serkiem mascarpone - zmiksowanym z sokiem z cytryny.
Następnie ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować go kremem.
i przykryć kolejnym blatem.
Wierzch posmarować polewą czekoladową, obficie posypać migdałami i porządnie schłodzić w lodówce.
(Dodatkowo ciasto/tort można udekorować.)