ciasto madeira ze śliwkami i sokiem pomarańczowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    200 g
  • mąka pszenna

    250 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier muscavado

    160 g
  • pomarańcza

    1 szt
  • jajka

    4 szt
  • mielone migdały

    90 g
  • śliwki

    500 g
  • czekolada mleczna

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło utrzeć na puch, dodać cukier muscavado, miksować do rozpuszczenia się cukru. Następnie wbijać po jajku, dodać migdały, skórkę otartą z pomarańczy i wycisnąć z niej sok. Mąkę przesiać z proszkiem i miksować na najniższych obrotach do połączenia się składników.
Umyte i wypestkowane śliwki przekroić na ćwiartki. 2/3 śliwek wrzucić do masy i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy (24cm) lub kwadratowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć pozostałe ćwiartki śliwek.
Piec ok. 60 minut do suchego patyczka.
Przestudzone ciasto polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

/przepis z drobnymi moimi zmianami ze strony
http://egotuje.blogspot.com/

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
czekoladka_m 06.01.2014 19:28
Zapowiada się naprawdę pysznie;)
artur7 11.11.2013 14:53
apetyczny kasek
BeataJ 17.10.2013 21:00
smakowity kąsek :)
Alex_M 16.10.2013 14:23
pycha ciasto!
Katarzyna/kate1980 15.10.2013 21:29
fajne połączenie składników
Renata9 13.10.2013 16:23
pyszne ciacho
caralajna 13.10.2013 16:09
nie spotkałam się z takim ciastem, ale przypadło mi do gustu migdałami i pomarańczą :)
agnieszka214 13.10.2013 16:03
smacznie sie zapowiada
w mojej kuchni 13.10.2013 15:53
pysznie wygląda
lara 13.10.2013 14:53
bardzo ciekawe połączenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat