Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
śmietana 30%
500 ml -
galaretka owoce leśne
1 szt. -
cukier puder
375 gram -
borówki
1 kg -
poziomki
-
Żelatyna wieprzowa Prymat
-
serek homogenizowany
2 (waniliowy)
Przepis i sposób przygotowania Ciasto letnie z borówkami od Hamrocyka
Kroki postępowania
Galaretkę o smaku owoców leśnych lub ewentualnie truskawkową rozpuścić według zaleceń na opakowaniu.
150 ml śmietany schłodzonej,ubić na sztywno, dodać 125 gram cukru i 2 serki waniliowe oraz rozpuszczoną żelatynę(3 łyżeczki )
wszystko dokładnie ze sobą wymieszać .Masę wyłożyć na biszkopty. Odłożyć w chłodne miejsce najlepiej do lodówki
pół kilo borówek i połowę poziomek dodać 250 gram cukru pudru.
350ml schłodzonej śmietany ubić dodać do niej pogniecione owoce i rozpuszczoną żelatynę(3 łyżeczki).
tak przygotowaną masę nałożyć na poprzednią masę i znów odłożyć w chłodne miejsce.
Komentarze (4)