Ciasto Leśny mech z brzoskwiniami

Ciasto Leśny mech z brzoskwiniami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto Leśny mech z brzoskwiniami. Takie wiosenne cudo zawitało na mój stół.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    70 g
  • mąka krupczatka

    250 g
  • szpinak mrożony

    450 g
  • jajko

    4 sztuki
  • cukier

    250 g
  • olej

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Masa cytrynowa:

  • śmietana 30-pocentowa

    500 ml
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • galaretka cytrynowa

    1 opakowanie

Dodatkowo:

  • galaretka brzoskwiniowa

    2 opakowania
  • brzoskwinie

    1 puszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Ciasto Leśny mech z brzoskwiniami

1. Ciasto: Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Zmiksuj. Następnie stopniowo dodawać olej, a potem szpinak. Zmiksować. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i połącz delikatne (na najniższych obrotach) z masą. Piec 1 godz w 170°C. Blaszka 24x32cm. Po upieczeniu odcinamy delikatne górę ciasta, pokruszyć.

 

2. Masa cytrynowa. Kremówkę, cukier i galaretkę dzielimy na pół. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksuj. Połowę galaretki rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia i połączyć z masą. Wylać na ciasto. Brzoskwinie pokrój w krążki, wyłóż na masę. Schłodzić.

3. Galaretki rozpuścić w 850ml gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia - zalewamy brzoskwinie. Schłodzić.

4. Wykładamy drugą część masy przygotowaną tak samo i posypujemy kruszonką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat