Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Leśny mech z brzoskwiniami
1. Ciasto: Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Zmiksuj. Następnie stopniowo dodawać olej, a potem szpinak. Zmiksować. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i połącz delikatne (na najniższych obrotach) z masą. Piec 1 godz w 170°C. Blaszka 24x32cm. Po upieczeniu odcinamy delikatne górę ciasta, pokruszyć.
2. Masa cytrynowa. Kremówkę, cukier i galaretkę dzielimy na pół. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksuj. Połowę galaretki rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia i połączyć z masą. Wylać na ciasto. Brzoskwinie pokrój w krążki, wyłóż na masę. Schłodzić.
3. Galaretki rozpuścić w 850ml gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia - zalewamy brzoskwinie. Schłodzić.
4. Wykładamy drugą część masy przygotowaną tak samo i posypujemy kruszonką.