Ciasto Leśny mech

Ciasto Leśny mech

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • szpinak mrożony

    400 g
  • cukier

    250 g
  • mąka krupczatka

    250 g
  • mąka pszenna

    70 dag
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • olej

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • jajka

    4 szt

masa

  • śmietana 30%

    2 szklanki
  • galaretka pomarańczowa

    1 opakowanie
  • cukier puder

    2 łyżki

do nasączenia

  • woda

    1 szklanka
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki

dodatkowo

  • dowolne drobne owoce

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku. Jajka ucieramy z cukrami, do momentu aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy stopniowo olej. Szpinak odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i dodajemy do ciasta. Mąkę pszenną i krupczatkę łączymy z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką do połączenia składników.
Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, następnie wylewamy na blaszkę gotowe ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 1 h, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Następnie odcinamy 1/3 wysokości ciasta. Odcięty wierzch ciasta kruszymy w dłoniach do miseczki. Dno ciasta umieszczamy w tortownicy. Wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem pudrem, następnie nasączamy biszkopt. Wodę należy delikatnie lać za pomocą łyżki po całym biszkopcie.

Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i tężejącą galaretkę. Masę wylewamy na dno ciasta. Następnie masę posypujemy pokruszonym ciastem. Wierzch dekorujemy owocami. Ja użyłam owoców goji, ale świetnie się sprawdzą również maliny i pestki granatu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Franciszek

26.05.2017 23:56
Dobre do kawy

w mojej kuchni

26.05.2017 17:27
same pyszności

dodi

26.05.2017 14:27
mniam, mniam

Justi2401

26.05.2017 13:21
Bardzo lubię to ciasto :)

Krystyna32

26.05.2017 07:32
pyszności :)

Janina

25.05.2017 22:13
Fajne ciasto:))

magduś83

25.05.2017 22:02
Piękne kolory :)

adelajda

25.05.2017 21:30
ładne ciacho

IKrakowianka

25.05.2017 21:23
super ciacho :)

mysza75

25.05.2017 21:22
jakie fajne zielone ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat