Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ,,Leon ''

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 sztuk
cukier pół szklanki
mąka tortowa 1 szklanka
sól szczypta
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Placki miodowe

mąka tortowa 2 szklanki
masło lub margaryna 15 dag
cukier pół szklanki
jajko 1 sztuka
śmietana 12% 2 łyżki
miód prawdziwy 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 płaska mała łyżeczka

Masa budyniowa

mleko 2 szklanki
budyń waniliowy 2 sztuki
cukier 4 łyżki
masło lub margaryna 25 dag

Masa jabłkowa

jabłka 60 dag
galaretka agrestowa 1 sztuka
cukier do smaku

Polewa

cukier 3 łyżki
kakao 3 łyżki
masło lub margaryna 3 łyżki
gorąca woda odrobina

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy

Porada

Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ,,Leon ''

1.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy.
2.Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części, każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonych papierem i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone placki studzimy.
3.W połowie mleka rozpuszczamy budynie, drugą połowę zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do miękkości cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy zimny budyń i dokładnie ucieramy.
4.Jabłka obieramy, myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne ( odważamy 60 dag ) , następnie kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, gdy jabłka będą miękkie dodajemy cukier do smaku, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, już nie gotujemy. Odstawiamy do stężenia.
5.Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę, następnie polewę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i lśniąca.
6.Na jeden placek wykładamy połowę masy budyniowej, na masę budyniową wykładamy tężejącą masę jabłkową, przykrywamy biszkoptem, na biszkopt wykładamy resztę masy budyniowej, a na masę drugi placek miodowy. Wierzch ciasta smarujemy polewą.
7.Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia. Możemy dowolnie udekorować np. wiórkami kokosowymi lub cukrową posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 03.03.2016 21:36
Polecam wypróbować:)
ttrytka 01.03.2016 11:20
chętnie wypróbuję
Babeczka35 28.02.2016 16:18
Dziękuję:)
Grazyna0211 28.02.2016 14:57
smaczne ciasto
Babeczka35 28.02.2016 11:26
Dziękuję;)
ada.la 28.02.2016 09:52
fajne ciasteczko
Babeczka35 28.02.2016 09:37
Dziękuję:)
bryndzia93 28.02.2016 09:20
Świetne ciacho :)
Babeczka35 28.02.2016 07:03
Dziękuję:)
gusia1000 27.02.2016 22:26
Smacznie się ono prezentuje.
agnieszka214 27.02.2016 20:26
Bardzo lubię ciasto
halina17 27.02.2016 19:49
Smacznie wygląda ciasto,
ania2610 27.02.2016 18:42
musi być pyszne, tyle różnych smaków
Bernadeta1 27.02.2016 18:31
pysznie się prezentuje
Edita 27.02.2016 18:06
fajne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak