Ciasto Kubanka

Ciasto Kubanka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT

  • jajka

    4 sztuk
  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • budyń czekoladowy

    1 opakowanie
  • cukier kryształ

    1 szklanka

Masa z kremem nutelli

  • Krem:

    2 łyzki
  • mleko

    2 szklanki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • margaryna

    200 g
  • żółtko jaja

    2 sztuki

Dodatkowo

  • dżem wiśniowy

    1/3 słoikczka
  • cukier puder

  • śmietana kremówka

    500 ml
  • herbatniki

    40 sztuk
  • masa

    1 opakowanie
  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżeczki
  • woda

    125 ml
  • cukier

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto Kubanka foto
Pieczemy biszkopt :
Ubijamy białka dosypując do nich cukier. Kolejno dodajemy żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym.
Krok 2 - Ciasto Kubanka foto
Przelewamy do blaszki 32 x 25 cm i pieczemy około 25 minut w temp 175 stopni C.

Biszkopt po upieczeniu studzimy.
Krok 3 - Ciasto Kubanka foto
Międzyczasie przygotowujemy masę budyniową :
Żółta wraz z cukrem i obiema makami mieszamy w połowie mleka potrzebnego do przygotowania masy.
Krok 4 - Ciasto Kubanka foto
Resztę mleka gotujemy a już na gotujące wlewamy mieszankę i gotujemy gęsty budyń . Przykrywamy folią spożywcza i studzimy.
Krok 5 - Ciasto Kubanka foto
Margarynę ucieramy.
Następnie dodajemy do niej po łyżce budyniu i kremu czekoladowego.
Krok 6 - Ciasto Kubanka foto
Biszkopt skrapiamy naparem z kawy .
Wykładamy masę budyniową.
Przykrywamy warstwa herbatników.
Krok 7 - Ciasto Kubanka foto
Smarujemy je delikatnie dżemem wiśniowym.
Znów wykładamy kolejną warstwę herbatników.
Krok 8 - Ciasto Kubanka foto
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.Wsypujemy proszek masy śmietanowej i delikatnie miksujemy.
Krok 9 - Ciasto Kubanka foto
Wykładamy delikatnie na herbatniki.
Posypujemy kakao granulowanym.
Schładzamy około 4 h w lodówce.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

barbara11561

24.02.2015 22:41
pysznie wygląda to ciacho:)

misia53

29.11.2014 23:30
świetne smaki, podkradam pomysł

kloruś

29.11.2014 12:09
Bardzo mi się podoba ten pomysł!

Mniam

28.11.2014 17:57
Częstuję się Twoim ciastem :)

ania2610

28.11.2014 14:39
wygląda bardzo apetycznie

Beatris

28.11.2014 11:07
Skusiłabym się na kawałeczek:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat