Ciasto kubanka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt

  • mąka

    3/4 szklanki
  • kakao

    2 płaskie łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajko

    5 sztuk
  • cukier

    1 niepełna szklanka

masa

  • mleko

    2 szklanki
  • cukier

    3 łyżki
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • nutella

    2-3 łyżki
  • spirytus

    kieliszek
  • masło

    kostka

ponadto

  • śmietana 30%

    500 ml
  • śmietan fix

    2 sztuki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • dżem śliwkowy

    doposmarowania herbatników
  • herbatniki

    ok 20 sztuk
  • herbatniki

    ok 20 sztuk kakaowe

nasączenie

  • kawa

    napar 1/2 szklanki
  • rum

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto kubanka foto
Białka ubić na sztywno z szczyptą soli. dodać do nich cukier i żółtka. Miksując tak długo aż cukier się rozpuści. Mąkę i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dodać mąkę i wszytko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 2 - Ciasto kubanka foto
Piec w temperaturze ok 180 C przez 30 min( do suchego patyczka).
Krok 3 - Ciasto kubanka foto
Mleko lekko podgrzać, odlać 3/4 szklanki. Do mleka pozostawionego w garnku dodać 1,5 łyki cukru zagotować. żółtka ubić na jasną masę z 1,5 łyżki cukru. Doać obie mąki i mleko. Do gotującego mleka wlewać powoli mieszając by powstał budyń. Przestudzić. Miękkie masło utrzeć na jasny puch dodawać stopniowo budyń, oraz nutelle i spirytus. Biszkopt nasączyć kawą zmieszaną z rumem i wyłożyć równomiernie kremem.
Krok 4 - Ciasto kubanka foto
wyłożyć na krem jasne herbatniki lekko dociskając.
Krok 5 - Ciasto kubanka foto
Na herbatniki wyłożyć nie cienką lecz też nie grubą warstwę dżemu śliwkowego.
Krok 6 - Ciasto kubanka foto
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem i śmietan-fixami.
Krok 7 - Ciasto kubanka foto
śmietanę wyłożyć na wierzch herbatników kakaowych i wstawić do lodówki na noc.
Krok 8 - Ciasto kubanka foto
Przed podaniem oprószyć wierzch kakaem i listkiem mięty.

Smacznego!!!
Placek przechowywać w chłodnym pomieszczeniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aniach32 29.10.2014 10:56
Dziękuję i bardzo polecam :D
irenka 28.10.2014 19:19
ale fajne ciacho
izapozdro 28.10.2014 18:48
muszę spróbować :)
halina17 28.10.2014 18:47
Dobre ciasto.
Kuchenka 28.10.2014 14:28
mi się podoba ciacho :)
bhb8 28.10.2014 13:04
lubię takie desery :)
krokus 28.10.2014 12:46
Fajny przepis na smaczne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat