Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kubanka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

mąka 3/4 szklanki
kakao 2 płaskie łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 5 sztuk
cukier 1 niepełna szklanka

masa

mleko 2 szklanki
cukier 3 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
nutella 2-3 łyżki
spirytus kieliszek
masło kostka

ponadto

śmietana 30% 500 ml
śmietan fix 2 sztuki
cukier puder 2 łyżki
dżem śliwkowy doposmarowania herbatników
herbatniki ok 20 sztuk
herbatniki ok 20 sztuk kakaowe

nasączenie

kawa napar 1/2 szklanki
rum 2-3 łyżki

Porada

Placek przechowywać w chłodnym pomieszczeniu.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kubanka

Kroki postępowania

1
Białka ubić na sztywno z szczyptą soli. dodać do nich cukier i żółtka. Miksując tak długo aż cukier się rozpuści. Mąkę i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dodać mąkę i wszytko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 1 - Ciasto kubanka foto
2
Piec w temperaturze ok 180 C przez 30 min( do suchego patyczka).
Krok 2 - Ciasto kubanka foto
3
Mleko lekko podgrzać, odlać 3/4 szklanki. Do mleka pozostawionego w garnku dodać 1,5 łyki cukru zagotować. żółtka ubić na jasną masę z 1,5 łyżki cukru. Doać obie mąki i mleko. Do gotującego mleka wlewać powoli mieszając by powstał budyń. Przestudzić. Miękkie masło utrzeć na jasny puch dodawać stopniowo budyń, oraz nutelle i spirytus. Biszkopt nasączyć kawą zmieszaną z rumem i wyłożyć równomiernie kremem.
Krok 3 - Ciasto kubanka foto
4
wyłożyć na krem jasne herbatniki lekko dociskając.
Krok 4 - Ciasto kubanka foto
5
Na herbatniki wyłożyć nie cienką lecz też nie grubą warstwę dżemu śliwkowego.
Krok 5 - Ciasto kubanka foto
6
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem i śmietan-fixami.
Krok 6 - Ciasto kubanka foto
7
śmietanę wyłożyć na wierzch herbatników kakaowych i wstawić do lodówki na noc.
Krok 7 - Ciasto kubanka foto
8
Przed podaniem oprószyć wierzch kakaem i listkiem mięty.

Smacznego!!!
Krok 8 - Ciasto kubanka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniach32 29.10.2014 10:56
Dziękuję i bardzo polecam :D
irenka 28.10.2014 19:19
ale fajne ciacho
izapozdro 28.10.2014 18:48
muszę spróbować :)
halina17 28.10.2014 18:47
Dobre ciasto.
Kuchenka 28.10.2014 14:28
mi się podoba ciacho :)
bhb8 28.10.2014 13:04
lubię takie desery :)
krokus 28.10.2014 12:46
Fajny przepis na smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak