Ciasto kruche z pianką i jagodami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Doskonały deser do kawy lub herbaty. Do przygotowania w kilka chwil.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka

    0.5 kilograma
  • masło

    200 gramów
  • żółtko jajek

    4 sztuki
  • drożdże

    20 gramów
  • śmietana 18%

    2 łyżki
  • cukier puder

    3 łyżki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczka

Pianka:

  • białko

    4 sztuki
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    0.5 łyżki

Dodatkowo:

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • jagody

    0.5 kilogram
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • cukier

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem oraz drożdżami. Dodaję żółtka, śmietanę, cukry oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wym. 24cm x24cm. Ciasto posypuję bułką tartą. Drugą część ciasta dzielę na mniejsze porcje i wykładam na godzinę do zamrażalnika.

2. Na ciasto na blaszce wykładam jagody. Owoce posypuję cukrem i cukrem waniliowym.

3. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Pianę wykładam na jagody. Wyrównuję.

4. Na wierzch ciasta ścieram na tarce o dużych otworach ciasto wyjęte z zamrażalnika.

Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 170 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat