ciasto kruche z owocami i galaretką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1,5 szklanki
  • żółtko jajek

    2
  • masło

    1/2 kostki
  • cukier

    5 łyżek
  • mandarnka

    3
  • kiwi

    1
  • truskawki

    20 dag
  • dżem

    10 łyżek
  • galaretka

    1 szt.
  • winogrona czerwone

    20 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać dodać masło i cukier. Składniki wymieszać do momentu powstania grudek. Następnie dodać żółtka. Zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Dwie rozwałkować na placki. Na pergaminie ułożyć jeden placek i posmarować go połowę podgrzanego dżemu. Przykryć drugim plackiem. Posmarować resztą dżemu. Z ostatniej części zrobić brzegi ciasta tak aby w środek można było wlać galaretkę. Ciasto piec 15 minut w temp. 200 stopni. Po wystudzeniu ułożyć na nim owoce i zalać tężejącą galaretką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mic 17.05.2012 21:59
przepadam za ciastem kruchym
iknbozka 11.10.2011 09:09
mniam
marcia71 25.05.2011 09:40
ciastko kruche z owocami, super
Krzysztof42 18.10.2010 15:21
ciasta nigdy nie odmawiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat