Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z makiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 25 dag.
mąka pszenna 50 dag.
cukier puder 15 dag.
żółtko jajek 2 sztuki
śmietana 2.5 łyżki
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
mak 80 dag.
cukier 1.5 szklanki
białko 4 sztuki
olejek migdałowy 1 sztuka
rodzynki 5 łyżek
skórka pomarańczowa 5 łyżek
wiórki kokosowe do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z makiem

Mąkę przesiewamy z proszkiem.Dodajemy margarynę i razem siekamy.Następnie dodajemy śmietanę,cukier i żółtka.Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.Schładzamy w lodówce przez około 30 min.Mak zalewamy wrzątkiem.Gotujemy przez 5 minut pod przykryciem.Ostudzony przekręcamy przez maszynkę dwa razy.Do drugiego razu dodajemy cukier.Ubijamy pianę z białek i dodajemy do maku,dodajemy również bakalie i olejek.Delikatnie mieszamy.Ciasto kruche rozwałkowujemy i przekładamy do blachy a na nie mak.Pieczemy w temp. 180*C.Po upieczeniu posypujemy wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 13.06.2013 13:31
fajne ciacho!
mic 10.05.2013 21:51
pycha makowieec
gosia56 29.04.2013 17:19
ulubione ciasto mojego męża
teresa18 18.04.2013 19:37
jak ja lubię makowce
V_kuchareczka 18.04.2013 12:41
na pewno jest pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak