Ciasto kostka Beskidzka

Ciasto kostka Beskidzka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    5
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    3 łyżki
  • Krem:

  • margaryna

    1 1\\2
  • mleko skondensowane

  • mandarynki

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto kostka Beskidzka

Białka oddzielamy od żółtek, białka na sztywno, żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę , do białek dobrze ubitych dodajemy masę żółtkową i całość zmiksować na wolnych obrotach , na koniec przesiana mękę wymieszaną z proszkiem oraz kakao. Już nie miksujemy tylko lekko mieszamy , wylewamy do formy nasmarowanej tłuszczem i pieczemy do suchego patyczka 40 minut w 180 st. Przygotować krem .Mleko skondensowane gotowane do 3 godzin albo ewentualnie gotową masę krówkową wyłożyć do miski, ucierać dodawać margarynę albo masło i dodać pokruszone drobniutko bezy i odrobinę spirytusu, tylko żeby krem nie był za rzadki. Gotowy krem wykładamy na upieczony chłodny biszkopt a na wierzch ciasta układamy mandarynki .Wstawić do lodówki. Jeszcze posypujemy migdałami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Karol P 07.02.2012 09:59
smaczne to ciacho
ElizaT 22.04.2011 11:30
zrobię taką
Mariusz10 06.04.2011 22:51
wygląda przepysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat