Ciasto kora orzechowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • białka

    8 sztuk
  • żółtka

    4 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • wiórki kokosowe

    10 dag
  • rodzynki

    10 dag
  • orzechy włoskie siekane

    1,5 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1/4 szklanki
  • sól

    1 szczypta

Masa

  • masło

    25 dag
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • żółtka

    4 sztuki
  • budyń śmietankowy

    2 opakowania
  • cukier

    do smaku

Dodatkowo

  • brzoskwinie w puszce

    1 puszka
  • delicje

    1 opakowanie
  • galaretka pomarańczowa

    2 opakowania
  • poncz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto kora orzechowa foto
Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej piany. Dodajemy żółtka jaj, ciągle miksując dodajemy posiekane orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Gdy masa będzie jednolita, wówczas przekładamy ją do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Brzoskwinie osączamy z soku. Sok przelewamy do garnka i dopełniamy wodą tak, żeby łącznie były 2 szklanki płynu. W miseczce łączymy ze sobą proszki budyniowe, mąkę pszenną, żółtka jaj i cukier. Dodajemy pół szklanki wody, mieszamy i gotujemy wraz z sokiem brzoskwiniowym, gdy ten zacznie się gotować. Po zagotowaniu( jak budyń) odstawiamy do przestygnięcia, a następnie miksujemy z miękkim masłem.
Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu dodając trochę mniej wody.
Krok 2 - Ciasto kora orzechowa foto
Ciasto kroimy na dwa blaty. Jeden blat układamy w foremce i smarujemy połową masy. Delicje nasączamy w ponczu i układamy na masie.
Wykładamy pozostałą masę i przykrywamy drugim blatem.
Krok 3 - Ciasto kora orzechowa foto
Brzoskwinie osączone wcześniej z zalewy kroimy w plasterki i układamy na cieście.
Ciasto zalewamy tężejącą galaretką o smaku pomarańczowym i odstawiamy w zimne miejsce do stężenia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 03.01.2017 12:05
fajne ciasto
paniusiaewa 06.12.2016 14:43
Musi być naprawdę przepyszne. Może zrobię na święta.
gosia56 26.05.2015 21:30
bardzo lubię to ciasto jest pyszne;)
Smaczna_B 21.05.2015 14:37
świetne!!!! aż ślinka leci
mysza75 18.05.2015 10:43
jakie fajne ciacho do kawy
Krzysztof15 18.05.2015 09:03
pyszne ciacho
monika141 18.05.2015 08:04
pyszne ciasto mniam, mniam
Agata3 17.05.2015 23:13
moje ulubione ciasto, jest fantastyczne :)
misia53 17.05.2015 23:01
Przepyszne ciasto , chętnie bym zjadła
Gracer 17.05.2015 21:02
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat