Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
spód
-
masło
1/2 kostki -
mąka pszenna
2/3 szklanki -
wiórki kokosowe
2/3 szklanki -
cukier
1/2 szklanki -
żółtko jajek
3 szt -
dżem kwaśny
1 słoik
Beza
-
białka jaj
3 szt -
cukier
1/2 szklanki -
wiórki kokosowe
1/2 szklanki
Przepis i sposób przygotowania Ciasto kokosowe z dżemem wiśniowo-jagodowym
Kiedy składniki będą mieć grudkowatą konsystencję wbijamy żółtka i łączymy wszystkie składniki.
Ciasto będzie bardzo lepkie (takie ma być ), dlatego najlepiej założyć rękawiczkę i wylepić nim, małą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
Białko ubijamy w raz cukrem na puszystą pianę. Kiedy piana będzie już mocno ubita, dodajemy wiórki kokosowe – mieszamy.
Na wylepiony spód ciasta nakładamy dżem. Dżem przykrywamy ubitą pianą z wiórkami. Ciasto wstawiamy na 25-35 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Następnie kroimy na kawałki i serwujemy np. w towarzystwie filiżanki aromatycznej kawy, smacznego ;D
Komentarze (1)