Ciasto kokosowe z dżemem wiśniowo-jagodowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

spód

  • masło

    1/2 kostki
  • mąka pszenna

    2/3 szklanki
  • wiórki kokosowe

    2/3 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • żółtka

    3 szt
  • dżem kwaśny

    1 słoik

Beza

  • białka jaj

    3 szt
  • cukier

    1/2 szklanki
  • wiórki kokosowe

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy do miseczki dodajemy do niej wiórki kokosowe, cukier i pokrojone masło. Za pomocą siekaczki lub dłońmi rozcieramy w palcach składniki tak aby powstała kruszonka.

Kiedy składniki będą mieć grudkowatą konsystencję wbijamy żółtka i łączymy wszystkie składniki.

Ciasto będzie bardzo lepkie (takie ma być ), dlatego najlepiej założyć rękawiczkę i wylepić nim, małą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.

Białko ubijamy w raz cukrem na puszystą pianę. Kiedy piana będzie już mocno ubita, dodajemy wiórki kokosowe – mieszamy.

Na wylepiony spód ciasta nakładamy dżem. Dżem przykrywamy ubitą pianą z wiórkami. Ciasto wstawiamy na 25-35 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Po upieczeniu ciasto zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Następnie kroimy na kawałki i serwujemy np. w towarzystwie filiżanki aromatycznej kawy, smacznego ;D

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 30.06.2017 18:59
dobre ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat