Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO Kinder Pingui
Kroki postępowania
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych kładamy stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej dokładamy wymieszane ze sobą sypkie składniki: mąkę, kakao oraz proszek. Delikatnie mieszamy całość. Przelewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez około 15 min.
Do ciasta potrzebne są dwa takie biszkopty. Więc czynność powtarzamy drugi raz.
Z podanych składników mają powstać 2 warstwy śmietanki.
Aby mieć pewność, że ciasto się uda składniki podzieliłam na połowę i osobno w przygotowałam dwa razy takie same masy śmietankowe.
Aby uzyskać pierwszą warstwę w połowie wody rozpuszczamy 2 niepełne łyżki żelatyny. Studzimy. Ubijamy 375 ml śmietanki. Do ubitej dodajemy 125 ml serka oraz cukier puder do smaku ( około 2 łyżki). Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie, energicznie mieszamy.
Śmietankę wykładamy na pierwszy biszkopt. Odstawiamy do chłodu by zastygła.
Gotowe ciasto wykańczamy polewą czekoladową. Posypujemy kokosem
WARSTWA CZEKOLADOWA:
Czekolady łamiemy na mniejsze części.
W rondelku podgrzewamy mleko. Dodajemy do niego masło oraz czekoladę. Całość delikatnie ogrzewamy ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia składników.
Gotową masę ściągamy z ognia. Po delikatnym przestudzeniu wylewamy ją na pierwszą warstwę śmietankową. Rozprowadzamy równomiernie po całości i odstawiamy do chłodu by zastygła.