Ciasto kawowe.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kawa rozpuszczalna

    12 łyżeczek
  • mleko

    1/5 kubka
  • margaryna

    125 g
  • mąka

    1 szklanka
  • cukier

    2/3 szklanki
  • jajko

    2 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczki
  • sól

    szczypta
  • aromat waniliowy

  • nutella

  • orzechy włoskie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto kawowe. foto
Na samym początku,zanim jeszcze na dobre przystąpiłam do wyrabiania ciasta,wyjęłam z lodówki margarynę,żeby się trochę rozpuściła,zrobiła miękka oraz 12 łyżeczek kawy zalałam podgrzanym w mikrofalówce mlekiem(niedużo mleka,przeciętnie 1/5 kubka).Gdy margaryna była bardziej miękka,a kawa zalana uprzednio gorącym mlekiem przestygła zabrałam się za ucieranie ciasta mikserem.Do misy wbiłam dwa jajka i włożyłam połowę margaryny i chwilkę razem miksowałam.Po chwili do jajeczno - margarynowej masy dosypałam cukier.
Krok 2 - Ciasto kawowe. foto
Miksowałam wszystko razem przez moment,a następnie przelałam przestudzoną kawę,zalaną wcześniej mlekiem,oraz dodałam kilka kropli aromatu waniliowego.
Gdy wszystkie składniki połączyły się w jednolitą masę dodałam mąkę,proszek do pieczenia i szczyptę soli.Nie martwcie się, jeśli masa będzie wyglądała jakby się "zważyła", nic jej nie będzie, ten typ tak ma :).Miksowałam wszystko przez moment.
Krok 3 - Ciasto kawowe. foto
Małą blaszkę(moja miała wymiary 15,5 x 28)wyłożyłam papierem do pieczenia.
Przelałam uwierconą mikserem masę do blaszki.Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam przez około 50 minut(do suchego patyczka).Zamiast robić polewę wykorzystałam nutellę,którą posiadałam. Posmarowałam wierzch ciasta czekoladowym kremem.Udekorowałam orzechami włoskimi i gotowe.
Nutella fajnie stwardniała,świetnie sprawdziła się w roli polewy,dobrze pasuje do tego ciasta.Ciasto jest odrobinę wilgotne w środku,co jest jak najbardziej na plus,ma zrównoważony smak, nie jest zbyt słodkie,ale z pewnością uciszy chrapkę na słodki deserek,ciasteczkową przekąskę.Ciasto polubi każdy kawoholik,miłośnik kawowego naparu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 27.01.2013 11:01
lubie takie ciacha :)
Rafał10 19.01.2013 11:30
mnaim !
safcia 16.01.2013 16:01
super pyszne ciacho
Monika58 16.01.2013 15:57
pyszne
Botwinka 16.01.2013 15:27
Uwielbiam ciastę,chętnie bym spróbowała :)
fotoviderek 16.01.2013 15:25
Chętnie bym spróbował :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat