Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kawowe.

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kawa rozpuszczalna 12 łyżeczek
mleko 1/5 kubka
margaryna 125 g
mąka 1 szklanka
cukier 2/3 szklanki
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczki
sól szczypta
aromat waniliowy
nutella
orzechy włoskie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kawowe.

Kroki postępowania

1
Na samym początku,zanim jeszcze na dobre przystąpiłam do wyrabiania ciasta,wyjęłam z lodówki margarynę,żeby się trochę rozpuściła,zrobiła miękka oraz 12 łyżeczek kawy zalałam podgrzanym w mikrofalówce mlekiem(niedużo mleka,przeciętnie 1/5 kubka).Gdy margaryna była bardziej miękka,a kawa zalana uprzednio gorącym mlekiem przestygła zabrałam się za ucieranie ciasta mikserem.Do misy wbiłam dwa jajka i włożyłam połowę margaryny i chwilkę razem miksowałam.Po chwili do jajeczno - margarynowej masy dosypałam cukier.
Krok 1 - Ciasto kawowe. foto
2
Miksowałam wszystko razem przez moment,a następnie przelałam przestudzoną kawę,zalaną wcześniej mlekiem,oraz dodałam kilka kropli aromatu waniliowego.
Gdy wszystkie składniki połączyły się w jednolitą masę dodałam mąkę,proszek do pieczenia i szczyptę soli.Nie martwcie się, jeśli masa będzie wyglądała jakby się "zważyła", nic jej nie będzie, ten typ tak ma :).Miksowałam wszystko przez moment.
Krok 2 - Ciasto kawowe. foto
3
Małą blaszkę(moja miała wymiary 15,5 x 28)wyłożyłam papierem do pieczenia.
Przelałam uwierconą mikserem masę do blaszki.Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam przez około 50 minut(do suchego patyczka).Zamiast robić polewę wykorzystałam nutellę,którą posiadałam. Posmarowałam wierzch ciasta czekoladowym kremem.Udekorowałam orzechami włoskimi i gotowe.
Nutella fajnie stwardniała,świetnie sprawdziła się w roli polewy,dobrze pasuje do tego ciasta.Ciasto jest odrobinę wilgotne w środku,co jest jak najbardziej na plus,ma zrównoważony smak, nie jest zbyt słodkie,ale z pewnością uciszy chrapkę na słodki deserek,ciasteczkową przekąskę.Ciasto polubi każdy kawoholik,miłośnik kawowego naparu.
Krok 3 - Ciasto kawowe. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 27.01.2013 11:01
lubie takie ciacha :)
Rafał10 19.01.2013 11:30
mnaim !
safcia 16.01.2013 16:01
super pyszne ciacho
Monika58 16.01.2013 15:57
pyszne
Botwinka 16.01.2013 15:27
Uwielbiam ciastę,chętnie bym spróbowała :)
fotoviderek 16.01.2013 15:25
Chętnie bym spróbował :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak