Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kasztanowe

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasztany jadalne 300 g
mąka pszenna 200 g
mleko 1,5 szklanki (ok.200 ml)
cukier 50-70 g (do smaku)
kakao 1 łyżka gorzkie
skórka z cytryny z 1 szt
masło 100g rozstopione
jajko 3 szt
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka
orzeszki pini (prażone) 2-3 łyżki
sól 1 szczypta
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kasztanowe

1. Kasztany obrać ze skorupek, suche i spleśniałe od razu wyrzucić, zalać zimną wodą,dodać szczypte soli, liść laurowy i gotować do miekkości na małym ogniu (ok.20 -30 min);
2.Z jeszcze gorących zdąć brązową skórkę i przepuścić przez praskę lub zmiksować blenderem na puree;
3.Wymieszać puree z rozpuszczonym masłem, kakao, dodać skórkę z cytryny, jajka i cukier.Mieszać do uzyskania jednolite konsystencji;
4.W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać ją powoli z mlekiem, a następnie dodać do masy kasztanowej, mieszając bardzo dobrze.
5.Blaszke pokryć papierem do pieczenia i wlać ciasto, wierzch posypać orzeszkami pini;
6.Piec w temperaturze 180 ° C przez ok. 40-50 minut (do suchego patyczka);
7.Podawać po wystygnieciu,jeśli chcecie, możecie posypać cukrem pudrem, polewą czekoladową lub pozostawić "naturalne".

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 10.01.2015 13:28
Pysznie to wygląda :)
norweska20 06.02.2014 11:14
ciasto rarytasik
magduś83 03.01.2014 16:20
muszę przyznać że od dłuższego czasu noszę się z zamiarem zrobienia ciasta z kasztanami, a to przekonuje mnie jeszcze bardziej :)
pierniczkowo 21.12.2013 09:53
takiego ciasta jeszcze nie jadłam :)
gacopierz23 03.12.2013 19:13
chętnie bym zjadła
Klausia 28.11.2013 11:03
Twoje przepisy zawsze podziwiam z radością w sercu :)
IwonaDD 23.11.2013 15:54
Nie, nawet jeszcze tam nie byłam :)
erym 23.11.2013 12:08
czy mieszkasz w Niemczech lub Austrii?
Olga_SK 06.11.2013 13:50
Muszę wypróbować, bo wygląda obłędnie :)
mufinka79 05.11.2013 20:09
Spróbowałabym takiego ciasta, nie jadłam , choć kasztany jadłam we Francji :)
gosia56 05.11.2013 16:21
napewno pyszne jeszcze nie jadłam kasztanów
Łucja 05.11.2013 16:14
cóż za rozpusta :)
Kolorowa 05.11.2013 15:01
Z chęcią bym spróbowała
lena57 05.11.2013 14:49
mmm ... ale pysznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak