ciasto karmelowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karmel

    2 puszki
  • margaryna

    1 kostka
  • masło

    1/2 kostki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyzki
  • woda

    2 łyzki
  • jajko

    5
  • proszek do pieczenia

    1 łyzka
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka

    1 szklanka
  • ocet

    1 łyzka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
do wysokiego naczynia wbić żółtka. Posypać proszkiem do pieczenia i zalać łyzką octu. Po ok. 5 minutach wymieszać.
W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka, dodać cukier. Dodać je do żółtek, dokładnie wymiwszać, dodać moąkę, ciągle mieszając. Piec na 180st.C ok. 20 min.
Karmel:
Utrzeć masło i margarynę razem z karmelem. Kiedy masa osiągnie jednolitą konsystencję dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Wymieszać.
Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Na dolną część biszkoptu wyłożyć 1/4 karmelu. Na to położyć drugą warstwę biszkotpu. Pozostałym karmelem wysmarować górę. Można przejechać widelcem w różne strony, by trochę ozdobić ciato. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bami 18.06.2011 13:19
Karmelowe ciasto! Pyszności! :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat