Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto kakowe z soczewicą i marchewką (eksperymentalne)

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
jaja 3 sztuki
soczewica czerwona 3/4 szklanki
marchew 3/4 szklanki
kakao 5 łyżeczek
cukier 3/4 szklanki
masło 50 gram
sól 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
biała czekolada 100 gram
gorzka czekolada 2 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto kakowe z soczewicą i marchewką (eksperymentalne)

Kroki postępowania

1
Podobno nie trzeba, ale ja moczę czerwoną soczewicę 30 minut przed gotowaniem. Namoczoną soczewicę gotować 5 minut, odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Marchew rozdrobnić w malakserze na drobno.
Jaja utrzeć z cukrem, dodać miękkie masło, ucierać do powstania jednolitej masy.
Masę jajeczną połączyć z soczewicą i marchewką.
Soczewicy nie rozcierałam na mus.
Krok 1 - ciasto kakowe z soczewicą i marchewką (eksperymentalne) foto
2
Mąkę wymieszać z kakao, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać do 'mokrych" składników stopniowo, ciągle mieszając.
Krok 2 - ciasto kakowe z soczewicą i marchewką (eksperymentalne) foto
3
Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Ciasto jest rzadkie, ale nie chciałam dodawać więcej mąki. Przelać do formy wysmarowanej tłuszczem. Ja użyłam okrągłej o średnicy 18 cm, ale może być większa, wtedy ciasto będzie niższe.
Krok 3 - ciasto kakowe z soczewicą i marchewką (eksperymentalne) foto
4
Piekłam 1 godzinę i 15 minut w 165 stopniach (do suchego patyczka). Białą czekoladę połamałam i ułożyłam na gorącym cieście.
Krok 4 - ciasto kakowe z soczewicą i marchewką (eksperymentalne) foto
5
Po chwili rozsmarowałam na wierzchu i dodatkowo posypałam startą gorzką czekoladą.
Krok 5 - ciasto kakowe z soczewicą i marchewką (eksperymentalne) foto
6
Po całkowitym wystygnięciu ciasto można kroić na kawałki, jest bardzo smaczne.
Krok 6 - ciasto kakowe z soczewicą i marchewką (eksperymentalne) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 17.11.2013 16:12
wspaniałe ciasto
Wafelek2601 06.07.2013 12:52
ciekawe jak smakuje
aisza1 21.06.2013 06:35
ciekawy przepis
czekoladka_m 21.05.2013 20:48
wow, odważne i nietypowe połączenie, podoba mi się;)
Motorek 10.05.2013 09:04
bardzo smaczne
caralajna 05.05.2013 17:33
@Alex_M myślę że tak, czemu nie :)
Alex_M 05.05.2013 12:20
łał! robilam marchewkowe i fasolowe ciasta, ale z soczewica nigdy! mam w domu zieloną, nada się?
owca441 04.05.2013 19:46
fajne w przekroju
caralajna 04.05.2013 17:35
już piszę.. smakuje czekoladowo, nie czuć smaku soczewicy czy marchewki, soczewica lekko da się wyczuć w teksturze bo jej nie mieliłam.. pomyślałam że ciasto z dodatkiem soczewicy będzie zdrowsze, jest w niej dużo białka, witamin, minerałów i błonnika. eksperyment uważam za udany :)
treonina 04.05.2013 17:27
wygląda cudownie!
Dorota59 04.05.2013 16:51
ciekawa jestem jak smakuje
ZielonyPokoik 04.05.2013 16:47
Superancko wygląda!
IwonaDD 04.05.2013 16:47
zaskakaujące połaczenie, a efekt wygląda rewelacyjnie ! właśnie z takich odważnych eksperymentów narodziły się najsłynniejsze ciasta świata - komplementy za odwagę i pasję!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak