Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kakaowy jeż

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
mąka krupczatka 1 szklanka
margaryna 1 sztuka
cukier 1 1/2 szklanki
jajko 3 sztuki
mleko 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 5 łyżek
cukier waniliowy 2 łyżeczki
migdały słupki 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kakaowy jeż

Do garnka wrzucamy: margarynę, cukier, kakao i mleko- zagotowujemy, aż do rozpuszczenia się margaryny i cukru. Odlewamy 3/4 szklanki (na polewę).
Studzimy.
Do ostudzonej masy dodajemy jajka i miksujemy, przesiewamy mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy- miksujemy, aż do połączenia się składników.
Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 min. (do tzw. suchego patyczka).
Jeszcze ciepłe polewamy polewą, odstawiamy, aż polewa lekko zastygnie, i wkładamy słupki migdałów.

*Proponuję ciasto przełożyć jakimiś powidłami i lekko nasączyć.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Halina14 11.08.2013 08:23
wygląda fajnie
Konczi 01.08.2013 22:42
rewelacyjny pomysł
monisia1977 01.08.2013 05:22
fajny pomysł
Luki 31.07.2013 20:15
pyszne do kawki
Wiesława1 31.07.2013 19:06
pyszne ciacho
Megg 31.07.2013 18:44
rewelacyjne ciacho
migotka28 31.07.2013 18:37
fajny jeżyk
nogawkuchni 31.07.2013 18:05
Z pewnością pyszne ciasto efektownie się prezentujące,przydatny przepis, oj zjadłoby się chociaż kawałeczek takiego smakowitego wypieku.
Papryczka 31.07.2013 15:56
ekstra ten jeż
Magula 31.07.2013 14:18
świetnie wygląda ten jeż

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak