Ciasto kakaowo-orzechowo-śliwkowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto kakaowe

  • jajka

    4 szt
  • cukier

    4 łyżka
  • mąka

    3 łyżka
  • kakao

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Ciasto orzechowe:

  • białka

    5 szt
  • cukier

    1 szkl
  • orzechy

    25 dag
  • mąka

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • miód płynny

    1 łyżka
  • Krem:

  • mleko

    2 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • masło

    1 szt
  • żółtka

    5 szt
  • mąka pszenna

    2 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżka
  • ponadto :

  • śliwko suszone

    30 dag
  • alkohol

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto kakaowo-orzechowo-śliwkowe foto
Ciasto kakaowe:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka, ubić, a na koniec oddać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wymieszać.
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wlać ciasto i piec w 180st przez ok. 20 min.
Krok 2 - Ciasto kakaowo-orzechowo-śliwkowe foto
Ciasto orzechowe:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać orzechy grubo posiekane wymieszane z mąką oraz proszkiem do pieczenia oraz miód płynny i wszystko delikatnie wymieszać.
Ciasta przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180st przez 30 min.
Krok 3 - Ciasto kakaowo-orzechowo-śliwkowe foto
Krem:
Połowę mleka zagotować z cukrem, a w drugiej połowie mleka roztrzepać żółtka wraz z mąką pszenną i ziemniaczaną, całość wlać do gotującego się mleka z cukrem i gotować ciągle mieszając aż powstanie gęsty budyń.
Krok 4 - Ciasto kakaowo-orzechowo-śliwkowe foto
Masło utrzeć na puch i dodawać wystudzony budyń ciągle ucierając aby powstała puszysta masa.
Krok 5 - Ciasto kakaowo-orzechowo-śliwkowe foto
Suszone śliwki zalać alkoholem i odstawić do lodówki na całą noc.
Po tym czasie śliwki odcedzić z alkoholu i pociąć ich na paseczki.
Krok 6 - Ciasto kakaowo-orzechowo-śliwkowe foto
Na wystudzone ciasto kakaowe wyłożyć i rozsmarować połowę kremu, przykryć ciastem orzechowym i wyłożyć na niego i rozsmarować resztę kremu. Na wierzch ciasta wyłożyć pokrojone w paseczki śliwki, dociskając aby przykleiły się do kremu.
Krok 7 - Ciasto kakaowo-orzechowo-śliwkowe foto
Gotowe ciasto przed podaniem schłodzić w lodówce. Najlepsze jest dopiero następnego dnia.
Smacznego!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 23.12.2013 12:49
Smaczne ciasto.
Beata23 13.11.2013 10:03
fajne ciacho
Ada-Gaba 13.06.2013 13:51
orzechy i śliwki- takie połączenia lubię
JOANNA16 03.06.2013 09:12
wygląda przepysznie i pewnie tak smakuje
Wiesława1 03.06.2013 08:13
świetne ciasto
Janina 02.06.2013 20:02
Orzechy, śliwka, kakao- super smaki ;)
Agula&Stabi 02.06.2013 19:34
Bardzo dobre :)
wiola333 02.06.2013 19:04
smakowite ciasto, pyszności
V_kuchareczka 02.06.2013 18:49
pyszne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat