Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ciasto kakaowe
-
jajko
4 szt -
cukier
4 łyżka -
mąka
3 łyżka -
kakao
1 łyżka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
Ciasto orzechowe:
-
białko
5 szt -
cukier
1 szkl -
orzechy
25 dag -
mąka
1 łyżka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
miód płynny
1 łyżka -
Krem:
-
mleko
2 szkl -
cukier
1 szkl -
masło
1 szt -
żółtko jajek
5 szt -
mąka pszenna
2 łyżka -
mąka ziemniaczana
2 łyżka -
ponadto :
-
śliwko suszone
30 dag -
alkohol
Sposób przygotowania
Kroki postępowania
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka, ubić, a na koniec oddać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wymieszać.
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wlać ciasto i piec w 180st przez ok. 20 min.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać orzechy grubo posiekane wymieszane z mąką oraz proszkiem do pieczenia oraz miód płynny i wszystko delikatnie wymieszać.
Ciasta przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180st przez 30 min.
Połowę mleka zagotować z cukrem, a w drugiej połowie mleka roztrzepać żółtka wraz z mąką pszenną i ziemniaczaną, całość wlać do gotującego się mleka z cukrem i gotować ciągle mieszając aż powstanie gęsty budyń.
Po tym czasie śliwki odcedzić z alkoholu i pociąć ich na paseczki.
Smacznego!!!
Komentarze (9)
Nie masz konta? Zarejestruj się