Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kakaowo-orzechowo-śliwkowe
Kroki postępowania
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka, ubić, a na koniec oddać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wymieszać.
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wlać ciasto i piec w 180st przez ok. 20 min.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać orzechy grubo posiekane wymieszane z mąką oraz proszkiem do pieczenia oraz miód płynny i wszystko delikatnie wymieszać.
Ciasta przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180st przez 30 min.
Połowę mleka zagotować z cukrem, a w drugiej połowie mleka roztrzepać żółtka wraz z mąką pszenną i ziemniaczaną, całość wlać do gotującego się mleka z cukrem i gotować ciągle mieszając aż powstanie gęsty budyń.
Po tym czasie śliwki odcedzić z alkoholu i pociąć ich na paseczki.
Smacznego!!!