Ciasto kakaowe wielokolorowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto kakaowe

  • cukier

    1 szklanka
  • masło

    1\\2
  • olej

    1\\2 szklanki
  • jajko

    4
  • mleko

    250 ml
  • mąka

    600 g
  • kakao

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • ptasie mleczko

  • galaretka

    1 op;
  • woda

    1,25 szklanki
  • mleko skondensowane nie słodzo

    1
  • cukier

    2 łyżki
  • masa jagodowa

  • jagody

  • ser ricotta

    250 g
  • miód

    5 łyżek
  • jogurt naturalny

    3 szklanki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto kakaowe: Ucieramy cukier z masłem wlać mleko, jajka , olej i ucieramy wszystko razem , do powstałego ciasta dodajemy kakao, proszek ,przesiana mąkę i mieszamy , formę natłuścić , wysypać bułką tartą i pieczemy 40 minut w 180 st. W tym czasie robimy Ptasie mleczko: Dowolną galaretkę rozpuszczamy we wrzątku mieszając i odstawić do ostygnięcia , kiedy galaretka zacznie tężeć miksując dodajemy stopniowo mleko i cukier , tak przygotowane ptasie mleczko możemy nałożyć na wystudzony biszkopt i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. W tym czasie robimy masę jagodową wraz z galaretką jagodową.: Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody i odstawiamy na 10 minut , do pojemnika od miksera wkładamy ser , miód, jagody 1\\ 2 szklanki, cukier waniliowy {piszę tutaj składniki ponieważ mi brakło kratki} i ucieramy 3 minuty dodając po pół szklanki jogurtu jeśli masa jest mało słodka to dodajmy cukier , całość wymieszać mikserem . Namoczoną żelatynę wymieszać w 1\\3 szklanki wody gorącej a następnie zmiksować z masą jagodową . W składnikach jeszcze raz podaje : ! łyżeczka ekstraktu z wanilii i 20 g żelatyny w proszku. Wyjmujemy ciasto z lodówki wylewamy masę jagodową na ptasie mleczko i z powrotem wkładamy do lodówki. Robimy Galaretkę z jagód : 200 g. jagód , 5 łyżek cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny w proszku. Przygotowanie : Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody i odstawiamy , do rondelka wkładamy jagody z cukrem pudrem , podgrzewamy 3 minuty aż zauważymy że jagody puściły sok i zmiksować , przelać przez sitko, uzyskując gładki mus , wlać z powrotem do rondelka żelatynę dodać do musu , mieszać podgrzewając aż żelatyna całkowicie się rozpuści , ostudzoną wylać na samą górę ciasta czyli masę jagodową i włożyć na dłużej do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
babcia 13.01.2013 19:05
świetne ciasto
babcia 13.01.2013 19:05
świetne ciasto
malaczarna23 27.04.2012 08:58
pyszniutkie ciasto
kotlet 16.09.2011 23:25
rewelacyjne ciacho
Beatris 12.07.2011 14:00
Wygląda bardzo smakowicie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat