Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jogurtowe z torebki na dużą blachę
Przygotowanie:
Margaryna stopić i wystudzić. Wlać do pojemnika, wsypać ciasto z torebki "duża blacha", wbić jajka, dodać jogurt.
Ciasto mikserem utrzeć z 4 minuty, dodać żurawinę miękką (jeśli jest twarda to zalać wrzątkiem na 10 minut, odsączyć na sitku) i mikserem wymieszać.
Dodać skórkę z wyparzonych, wymoczonych (24 godziny) obranych pomarańczy. Podczas moczenia kilka razy zmieniać wodę zimną, na koniec usunąć białą skórkę. Skórkę posiekać i na patelni podsmażyć z 2 łyżkami cukru do odparowania wody.
Tak przygotowaną skórkę pomarańczową dodać do ciasta i mikserem połączyć składniki.
Blacha 30x25 cm z papierem do pieczenia. Do blachy przełożyć ciasto, wierzch wyrównać.
Ciasto wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170ºC, grzanie góra/dół, około 40−45 minut do suchego patyczka.
Po ostudzeniu posypać pudrem cukrem.