Ciasto jogurtowe z torebki na dużą blachę

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Ciasto z torebki jogurtowe czasami wykorzystuję na szybko do upieczenia, lubię je modyfikować dodatkami i jest smaczne.........SMACZNEGO!!!
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • Ciasto:

    1 opakowanie
  • jajka

    1 sztuka
  • jogurt naturalny

    150 gramów
  • margaryna

    175 gramów
  • żurawina suszona

    100 gramów
  • karmelizowana skórka pomarańczy

    1 szklanka
  • cukier puder

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Krok 1 - Ciasto jogurtowe z torebki na dużą blachę foto

Margaryna stopić i wystudzić. Wlać do pojemnika, wsypać ciasto z torebki "duża blacha", wbić jajka, dodać jogurt.

Krok 2 - Ciasto jogurtowe z torebki na dużą blachę foto

Ciasto mikserem utrzeć z 4 minuty, dodać żurawinę miękką (jeśli jest twarda to zalać wrzątkiem na 10 minut, odsączyć na sitku) i mikserem wymieszać.

Krok 3 - Ciasto jogurtowe z torebki na dużą blachę foto

Dodać skórkę z wyparzonych, wymoczonych (24 godziny) obranych pomarańczy. Podczas moczenia kilka razy zmieniać wodę zimną, na koniec usunąć białą skórkę. Skórkę posiekać i na patelni podsmażyć z 2 łyżkami cukru do odparowania wody.

Tak przygotowaną skórkę pomarańczową dodać do ciasta i mikserem połączyć składniki.

Krok 4 - Ciasto jogurtowe z torebki na dużą blachę foto

Blacha 30x25 cm z papierem do pieczenia. Do blachy przełożyć ciasto, wierzch wyrównać.

Krok 5 - Ciasto jogurtowe z torebki na dużą blachę foto

Ciasto wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170ºC, grzanie góra/dół, około 40−45 minut do suchego patyczka.

Po ostudzeniu posypać pudrem cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 14.01.2019 15:16
Ja myślę że mąka ,jakieś spulchniające dodatki, bo rzeczywiście dużo składników trzeba dodać ale ciasto wyszło bardzo apetyczne i dosyć wysokie.;)
Babeczka35 14.01.2019 13:28
Ciekawa jestem co znajduje się w takiej mieszance, bo i tak mnóstwo składników musiałaś dołożyć :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat