Ciasto jogurtowe z czarnymi porzeczkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    3-4 szt.
  • olej

    3/4 szkl.
  • jogurt naturalny

    400-500 ml
  • cukier

    1,5 szkl.
  • cukier wanliowy

    2 op.
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    małe op.
  • mąka tortowa

    2,5 szkl.
  • mąka kukurydziana

    1/2 szkl.
  • porzeczki mrożone

    czarne
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka ubić z solą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Olej zmiksować z jogurtem.
Do masy jajecznej dodać mąkę pszenną połączoną z kukurydzianą i proszkiem do pieczenia oraz olej z jogurtem - utrzeć na gładkie ciasto.
Ciasto wylać na natłuszczoną blachę posypaną bułką tartą.
Posypać zamrożonymi porzeczkami.
Piec około 50 min w temp. 175*C - stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.
Upieczone ciasto pozostawić w piekarniku przez 10-15 minut, przy otwartych drzwiczkach, aby nie opadło.
Kroić po zupełnym ostygnięciu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 19.11.2012 09:06
To ciacho świetnie się udaje nie tylko z porzeczkami, ale i borókami czy jagodami :)
kasienka23 17.11.2012 18:22
smaczne :)
pajbek 17.11.2012 05:12
Ale pyszne, mniam :-)
medi 16.11.2012 17:19
pycha:)
gottrina 16.11.2012 16:42
wyśmienite ciasto
Marta1986 16.11.2012 16:04
pyszne
ziutula 16.11.2012 16:00
lubię do mleka takie ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat