Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jogurtowe z borówką amerykańską i jagodą kamczacką
Kubeczki po jogurtach służyć będą do odmierzania kolejnych składników.
Nagrzać piekarnik do 200st. C.
Tortownicę o średnicy 25 cm. posmarować olejem.
W jednej misce wymieszać, jogurt, jajka, cukier, cukier waniliowy i olej.
W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Suche składniki należy wsypać do składników mokrych, delikatnie wymieszać, dodać jagodę oraz borówkę. Całość przelać do tortownicy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok.35-45 min., Sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już dobre.
Ciasto powinno być lekko chrupiące na wierzchu i sprężyste w środku.
Smacznego.
Wydaje mi się, że robienie tego ciasta to wspaniały pomysł aby w dziecku zaszczepić dryg do pieczenia - gotowania.