Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jogurtowe na zimno

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 szt
cukier 4 łyżki
mąka 4 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Masa

jogurt grecki 1 kg
śmietana 30% 375 ml
cukier puder 6,5 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
galaretka truskawkowa 3 szt
woda ciepła 1 1/4 szkl

Oraz

owoce
galaretka truskawkowa 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jogurtowe na zimno

Kroki postępowania

1
Białka ubić , dodać cukier i ubijać aż piana będzie błyszczała. Nadal ubijając dodać żółtka. Na końcu do ubitych jajek dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 1 - Ciasto jogurtowe na zimno  foto
2
Jajka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 minut w temp 180 stopni.
Krok 2 - Ciasto jogurtowe na zimno  foto
3
W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki i żelatynę . Studzimy.
Krok 3 - Ciasto jogurtowe na zimno  foto
4
Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder.
Krok 4 - Ciasto jogurtowe na zimno  foto
5
Do śmietany ciągle ubijając dodajemy partiami po łyżce jogurtu.
Krok 5 - Ciasto jogurtowe na zimno  foto
6
Gdy połączymy jogurt ze śmietaną wlewamy ostudzoną galaretkę.
Krok 6 - Ciasto jogurtowe na zimno  foto
7
Upieczony i ostudzony biszkopt wkładamy do wysokiej blachy i wylewamy masę.
Krok 7 - Ciasto jogurtowe na zimno  foto
8
Na masie układamy owoce i wylewamy tężejącą galaretką.
Krok 8 - Ciasto jogurtowe na zimno  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 17.09.2016 18:22
Dobry przepis
Wiesława1 06.07.2015 20:16
Świetne ciacho
tomek18 04.07.2015 17:00
bajecznie wygląda:) pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak