Ciasto jogurtowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jogurt naturalny

    1 kubeczek
  • mąka

    3 kubeczki
  • cukier

    2 i 1/2 kubeczka
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 1/2 łyżeczki
  • jajka

    3 sztuki
  • olej roślinny

    1 kubeczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Podane wartości w postaci kubeczka to miarka po zużytym jogurcie.

Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj resztę składników i wymieszaj na gładką masę. Przełóż do niedużej około 20 cm średnicy, okrągłej formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie przykleja się do niego. W razie konieczności piecz ciasto jeszcze trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy

Nie miksować ciasta, nie wyrabiać i nie ubijać. Wymieszać dokładnie ręcznie.

Można na górę ułożyć owoce np. brzoskwinie, truskawki, porzeczki.

Na wierz po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (50)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiesława1 13.02.2012 21:07
super
Marybeth 17.07.2011 10:04
Ciasto podobno smakowite
Anna133 28.06.2011 09:02
uwielbiam takie
ajres 19.06.2011 15:53
mniam mniam
magical66 09.05.2011 22:16
o palce lizać...
Magda60 07.05.2011 09:16
dobre
Tomek13 28.04.2011 22:00
super
Tomek13 28.04.2011 21:59
super
Tomek13 28.04.2011 21:59
super
Tomek13 28.04.2011 21:59
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat