Ewa

Ciasto jeżynowe z migdałową bezą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • jajka

    5
  • zimne masło

    350 gram
  • cukier

    0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • skórka z cytryny

  • szczypta soli

  • cukier puder

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • mielone migdały

    150 gram
  • ocet

    1 łyżeczka
  • jeżyny

  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • bułka tarta

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na ciasto:
· 3 szklanki mąki
· 5 żółtek
· 350 g zimnego masła
· 0,5 szklanki cukru
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· skórka otarta z 1 cytryny
Z podanych składników wyrabiamy ciasto- mąkę, cukier i proszek do pieczenia siekamy z masłem. Dodajemy skórkę z cytryny oraz żółtka i szybko wyrabiamy ciasto. Wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Odkładamy mały kawałek ciasta, resztą wylepiamy dno i boki tortownicy (wysmarowanej masłem i obsypanej mąką). Na ciasto wykładamy owoce, posypujemy cukrem waniliowym i bułką. Na tak przygotowane jeżyny ścieramy odłożone wcześniej ciasto. Pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni.

Beza migdałowa:
· 5 białek
· szczypta soli
· szklanka cukru pudru
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
· 150 g zmielonych migdałów
· 1 łyżeczka octu

Z podanych składników przygotowujemy bezę. Białka ubijamy z solą, stopniowo dodajemy cukier puder. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę oraz ocet. Ubite białka łączymy delikatnie za pomocą szpatułki z migdałami.
Bezę wykładamy na podpieczone ciasto. Pieczemy 5 minut w temp. 150 stopni, po tym czasie zmniejszamy temp. do 120 stopni i pieczemy jeszcze 45-50 minut. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ciekawska 02.12.2013 18:35
mniam mniam
pawlito 24.11.2013 12:57
idealne do kawy
eliza135 18.09.2013 18:30
smaczne ciasto
pati100015 16.09.2013 13:36
pyszne ciacho - a jeżyny, rewelacja!
Małgorzata9 16.09.2013 13:29
smakowicie wygląda
Agata 16.09.2013 12:55
pycha ciasto
sanielcia 16.09.2013 12:50
Zjadłabym kawałeczek
iwi 16.09.2013 12:41
Super ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat