Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jeżynowe z migdałową bezą
· 3 szklanki mąki
· 5 żółtek
· 350 g zimnego masła
· 0,5 szklanki cukru
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· skórka otarta z 1 cytryny
Z podanych składników wyrabiamy ciasto- mąkę, cukier i proszek do pieczenia siekamy z masłem. Dodajemy skórkę z cytryny oraz żółtka i szybko wyrabiamy ciasto. Wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Odkładamy mały kawałek ciasta, resztą wylepiamy dno i boki tortownicy (wysmarowanej masłem i obsypanej mąką). Na ciasto wykładamy owoce, posypujemy cukrem waniliowym i bułką. Na tak przygotowane jeżyny ścieramy odłożone wcześniej ciasto. Pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni.
Beza migdałowa:
· 5 białek
· szczypta soli
· szklanka cukru pudru
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
· 150 g zmielonych migdałów
· 1 łyżeczka octu
Z podanych składników przygotowujemy bezę. Białka ubijamy z solą, stopniowo dodajemy cukier puder. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę oraz ocet. Ubite białka łączymy delikatnie za pomocą szpatułki z migdałami.
Bezę wykładamy na podpieczone ciasto. Pieczemy 5 minut w temp. 150 stopni, po tym czasie zmniejszamy temp. do 120 stopni i pieczemy jeszcze 45-50 minut. Smacznego!