Ciasto japońskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    2 kostki
  • cukier

    1,5 szklanki
  • manna

    9 łyżek
  • mak

    30 dkg
  • jajko

    9
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • jabłka

    60 dkg
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • mleko

    3/4 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mak zmielić, jabłka utrzeć na grubych oczkach. Margarynę ( 1 kostkę) utrzeć, dodać po jednym żółtku, ubić pianę. Wymieszać margarynę z makiem. Dodać jabłka, na koniec mannę z proszkiem do pieczenia. Piec w piekarniku aż się upiecze, (trzeba sprawdzać, ponieważ czas i temp. zależy od posiadanego piekarnika). Zrobić biszkopt z 8 jaj (według tradycyjnego przepisu na biszkopt) Ugotować budyń w 3/4 litra mleka (może być budyń waniliowy, śmietankowy według uznania) Zimny budyń utrzeć z margaryną (1 kostkę). Biszkopt przekroić. Układać warstwami, biszkopt, krem, ciasto makowe, krem i biszkopt. Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dorotka0000025 21.04.2012 14:15
fajne
misia53 01.06.2011 20:24
podobne robię ....bardzo fajne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat