Ciasto jabłkowo-borówkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • masło

    1 kostka
  • cukier

    1/2 szklanki
  • cukier wanilinowy

    1
  • jajko

    2
  • żółtko jajek

    2
  • proszek do pieczenia

    1 1/2 łyżeczki
  • jabłka

    700 g
  • borówki

    500 g
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto jabłkowo-borówkowe foto
Na stolicę wysypać 3 szklanki mąki i dodać masło - posiekać nożem, następnie dodać jajka, żółtka, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia - zagnieść ciasto.
Krok 2 - Ciasto jabłkowo-borówkowe foto
Ciasto podzielić na dwie części. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i jedną część ciasta rozkładamy na spód, następnie obieramy jabłka i dzielimy na pół, borówki myjemy - układamy jabłka na całej powierzchni, a następnie pomiędzy wysypujemy borówki - owoce przykrywamy drugą częścią ciasta - ja je rozwałkowuje i nakładam na owoce.
Krok 3 - Ciasto jabłkowo-borówkowe foto
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do około 190 stopni przez około 35-40 minut, do zarumienienia ciasta. Posypujemy cukrem pudrem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 06.05.2013 22:08
takie ciasta są pyszne :)
dagmara020 05.01.2013 10:04
mniam mniam
romanrafal 31.10.2012 15:52
pyszności
Magula 04.09.2012 07:37
super przepis
teresa18 27.08.2012 16:29
zjadłoby się kawałeczek
Betka 27.08.2012 07:58
oj na pewno by mi smakowało;)
tessinka 21.08.2012 22:32
Mniam ....ugryzłabym
K&J 21.08.2012 19:20
ostatnio robiłam podobny, tylko zamiast borówek jagody
jolanta19 21.08.2012 18:20
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat