Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jabłkowo-borówkowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
masło 1 kostka
cukier 1/2 szklanki
cukier wanilinowy 1
jajko 2
żółtko jajek 2
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
jabłka 700 g
borówki 500 g
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jabłkowo-borówkowe

Kroki postępowania

1
Na stolicę wysypać 3 szklanki mąki i dodać masło - posiekać nożem, następnie dodać jajka, żółtka, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia - zagnieść ciasto.
Krok 1 - Ciasto jabłkowo-borówkowe foto
2
Ciasto podzielić na dwie części. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i jedną część ciasta rozkładamy na spód, następnie obieramy jabłka i dzielimy na pół, borówki myjemy - układamy jabłka na całej powierzchni, a następnie pomiędzy wysypujemy borówki - owoce przykrywamy drugą częścią ciasta - ja je rozwałkowuje i nakładam na owoce.
Krok 2 - Ciasto jabłkowo-borówkowe foto
3
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do około 190 stopni przez około 35-40 minut, do zarumienienia ciasta. Posypujemy cukrem pudrem
Krok 3 - Ciasto jabłkowo-borówkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 06.05.2013 22:08
takie ciasta są pyszne :)
dagmara020 05.01.2013 10:04
mniam mniam
romanrafal
romanrafal 31.10.2012 15:52
pyszności
Magula 04.09.2012 07:37
super przepis
teresa18 27.08.2012 16:29
zjadłoby się kawałeczek
Betka 27.08.2012 07:58
oj na pewno by mi smakowało;)
tessinka 21.08.2012 22:32
Mniam ....ugryzłabym
K&J 21.08.2012 19:20
ostatnio robiłam podobny, tylko zamiast borówek jagody
jolanta19 21.08.2012 18:20
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak