Ciasto jabłkowo piankowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajek

    4 sztuki
  • margaryny

    10 dag
  • mąki

    1 szklanka
  • mąki ziemniaczanej

    2 łyżeczki
  • kakao

    2 łyżeczki
  • proszku do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • cukru

    0,5 szklanki
  • Masa jabłkowa:

  • jabłek

    6 sztuk
  • galaretki cytrynowej

    1 opakowanie
  • Masa piankowa:

  • śnieżki

    1 opakowanie
  • mleka

    1 szklanka
  • galaretki wiśniowej

    1 opakowanie
  • delicje

  • posypka czekoladowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem w kąpieli wodnej. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną oraz kakaem. Wlać rozpuszczoną margarynę i wymieszać. Przelać ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec ok 35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić biszkopt na pół. Masa jabłkowa: Jabłka umyć i obrać ze skórki, zetrzeć na tarce. Wrzucić do garnka, wlać odrobinę wody i lekko podgotować. Wsypać galaretkę, wymieszać i ostudzić. Masa piankowa: Galaretkę rozrobić według przepisu na opakowaniu. Śnieżkę ubić na mleku. Gdy galaretka zacznie tężeć przelać do śnieżki i wymieszać. Na spód biszkoptu przełożyć masę jabłkową i przykryć wierch biszkopta. Następnie przelać masę piankową. Dokładnie rozprowadzić. Na wierzch ułożyć delicje i posypać posypką czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Małgorzata9 09.10.2013 20:39
smakowite ciacho
Janina 09.10.2013 14:28
Pyszniutkie;)
Renata9 09.10.2013 12:28
pyszne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat