Ciasto jabłkowe bez pieczenia

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • herbatniki kakaowe

    400 gramów
  • galaretka pomarańczowa

    1
  • galaretka ananasowa

    1
  • mleko skondensowane niesłodzone

    200 gramów
  • jabłka

    1 kg
  • cukier

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • woda

    120 ml
  • wrzątek

    3/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do rondelka.
Do jabłek dodaj sok z cytryny, cukier oraz wodę. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Do jeszcze gorących jabłek dodaj galaretkę ananasową (proszek) i dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok.
Galaretkę pomarańczową rozpuść w 3/4 szklanki wody i ostudź.
Mleko skondensowane ubijaj mikserem przez ok. 3 minuty. Nie przerywając, wlewaj powoli przestudzoną galaretkę.
Foremkę wyłóż folią spożywczą.
Na dnie wyłóż warstwę ciastek, a na ciastka wyłóż połowę masy pomarańczowej. Wstaw do lodówki, aby masa lekko stężała. Następnie wyłóż jabłka. Na jabłkach wyłóż ciastka, a na ciastka masę pomarańczową.
Ciasto wstaw do lodówki na ok. 3 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patrycja33 26.06.2017 09:40
super ciacho :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat