Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jabłkowe bez pieczenia
Do jabłek dodaj sok z cytryny, cukier oraz wodę. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Do jeszcze gorących jabłek dodaj galaretkę ananasową (proszek) i dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok.
Galaretkę pomarańczową rozpuść w 3/4 szklanki wody i ostudź.
Mleko skondensowane ubijaj mikserem przez ok. 3 minuty. Nie przerywając, wlewaj powoli przestudzoną galaretkę.
Foremkę wyłóż folią spożywczą.
Na dnie wyłóż warstwę ciastek, a na ciastka wyłóż połowę masy pomarańczowej. Wstaw do lodówki, aby masa lekko stężała. Następnie wyłóż jabłka. Na jabłkach wyłóż ciastka, a na ciastka masę pomarańczową.
Ciasto wstaw do lodówki na ok. 3 godziny.