Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jabłkowe bez pieczenia

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki kakaowe 400 gramów
galaretka pomarańczowa 1
galaretka ananasowa 1
mleko skondensowane niesłodzone 200 gramów
jabłka 1 kg
cukier 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki
woda 120 ml
wrzątek 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jabłkowe bez pieczenia

Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do rondelka.
Do jabłek dodaj sok z cytryny, cukier oraz wodę. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Do jeszcze gorących jabłek dodaj galaretkę ananasową (proszek) i dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok.
Galaretkę pomarańczową rozpuść w 3/4 szklanki wody i ostudź.
Mleko skondensowane ubijaj mikserem przez ok. 3 minuty. Nie przerywając, wlewaj powoli przestudzoną galaretkę.
Foremkę wyłóż folią spożywczą.
Na dnie wyłóż warstwę ciastek, a na ciastka wyłóż połowę masy pomarańczowej. Wstaw do lodówki, aby masa lekko stężała. Następnie wyłóż jabłka. Na jabłkach wyłóż ciastka, a na ciastka masę pomarańczową.
Ciasto wstaw do lodówki na ok. 3 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 26.06.2017 09:40
super ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak