Ciasto gruszkowe z orzechową kruszonką

Ciasto gruszkowe z orzechową kruszonką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj upiekłam ciasto z gruszkami, a do tego kruszonka z dodatkiem orzechów włoskich. Ciasto jest tak pyszne, że ani się nie obróciłam zniknęło z talerza.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • mąka

    400 gramów
  • masło

    150 gramów
  • jajka

    2 sztuki
  • cukier puder

    100 gramów

Dodatkowo:

  • gruszki

    1 kilogram
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • imbir mielony

    2 szczypty

Na kruszonkę:

  • mąka

    100 gramów
  • masło

    60 gramów
  • cukier

    60 gramów
  • orzechy włoskie

    60 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki, dodać cynamon i szczyptę imbiru mielonego wymieszać.

Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder i kawałki masła,posiekać nożem. Dodać jajka i szybko zagnieść gładkie jednolite ciasto.

Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30-40 minut do lodówki.
Po wyjęciu ciasto rozwałkować, przełożyć do lekko wysmarowanej formy (u mnie silikonowa). Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i podpiec około 15 minut.

Na podpieczone ciasto rozłożyć przygotowane wcześniej gruszki, obsypać kruszonką, ponownie włożyć do piekarnika i piec około 35-40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Kruszonka:
Wszystkie składniki kruszonki wymieszać, rozetrzeć palcami dokładnie do połączenia składników.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat