Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto gruszkowe z orzechową kruszonką

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj upiekłam ciasto z gruszkami, a do tego kruszonka z dodatkiem orzechów włoskich. Ciasto jest tak pyszne, że ani się nie obróciłam zniknęło z talerza.

Składniki:

Na ciasto:

mąka
400 gramów
masło
150 gramów
jajko
2 sztuki
cukier puder
100 gramów

Dodatkowo:

gruszki
1 kilogram
cynamon Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Imbir mielony Prymat
2 szczypty

Na kruszonkę:

mąka
100 gramów
masło
60 gramów
cukier
60 gramów
orzechy włoskie
60 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto gruszkowe z orzechową kruszonką

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki, dodać cynamon i szczyptę imbiru mielonego wymieszać.

Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder i kawałki masła,posiekać nożem. Dodać jajka i szybko zagnieść gładkie jednolite ciasto.

Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30-40 minut do lodówki.
Po wyjęciu ciasto rozwałkować, przełożyć do lekko wysmarowanej formy (u mnie silikonowa). Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i podpiec około 15 minut.

Na podpieczone ciasto rozłożyć przygotowane wcześniej gruszki, obsypać kruszonką, ponownie włożyć do piekarnika i piec około 35-40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Kruszonka:
Wszystkie składniki kruszonki wymieszać, rozetrzeć palcami dokładnie do połączenia składników.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 19:58
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak