Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto gruszkowe z orzechową kruszonką
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki, dodać cynamon i szczyptę imbiru mielonego wymieszać.
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder i kawałki masła,posiekać nożem. Dodać jajka i szybko zagnieść gładkie jednolite ciasto.
Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30-40 minut do lodówki.
Po wyjęciu ciasto rozwałkować, przełożyć do lekko wysmarowanej formy (u mnie silikonowa). Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i podpiec około 15 minut.
Na podpieczone ciasto rozłożyć przygotowane wcześniej gruszki, obsypać kruszonką, ponownie włożyć do piekarnika i piec około 35-40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Kruszonka:
Wszystkie składniki kruszonki wymieszać, rozetrzeć palcami dokładnie do połączenia składników.