Ciasto gruszkowe z orzechową kruszonką

Ciasto gruszkowe z orzechową kruszonką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj upiekłam ciasto z gruszkami, a do tego kruszonka z dodatkiem orzechów włoskich. Ciasto jest tak pyszne, że ani się nie obróciłam zniknęło z talerza.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • mąka

    400 gramów
  • masło

    150 gramów
  • jajka

    2 sztuki
  • cukier puder

    100 gramów

Dodatkowo:

  • gruszki

    1 kilogram
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • imbir mielony

    2 szczypty

Na kruszonkę:

  • mąka

    100 gramów
  • masło

    60 gramów
  • cukier

    60 gramów
  • orzechy włoskie

    60 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki, dodać cynamon i szczyptę imbiru mielonego wymieszać.

Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder i kawałki masła,posiekać nożem. Dodać jajka i szybko zagnieść gładkie jednolite ciasto.

Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30-40 minut do lodówki.
Po wyjęciu ciasto rozwałkować, przełożyć do lekko wysmarowanej formy (u mnie silikonowa). Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i podpiec około 15 minut.

Na podpieczone ciasto rozłożyć przygotowane wcześniej gruszki, obsypać kruszonką, ponownie włożyć do piekarnika i piec około 35-40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Kruszonka:
Wszystkie składniki kruszonki wymieszać, rozetrzeć palcami dokładnie do połączenia składników.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

20.07.2019 19:58
Dobre.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat