Ciasto gruszkowe z czekoladą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    4 szt
  • mąka

    300 g
  • czekolada gorzka

    100 g
  • masło

    150 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier kryształ

    150 g
  • skórka z cytryny

    otarta z 1 szt
  • Nadzienie:

  • galaretka cytrynowa

    1 szt
  • śmietana 30%

    300 ml
  • śmietan fix

    2 torebki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • czekolada gorzka

    100 g
  • gruszki w zalewie

    300 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czekoladę posiekać. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem, dodawać pojedynczo ciepłe jajka, cały czas mieszając. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, czekoladę i startą skórkę z cytryny delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy i upiec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30-35 min. Po ostudzeniu ciasto przekroić na pół. Sok z gruszek zagotować i rozpuścić w nim galaretkę cytrynową. Dodać gruszki, zagotować i zmiksować. Przestudzoną masą posmarować dolny placek i nakryć górnym. śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu i wyłożyć na ciasto. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i rozsmarować na płaskiej blaszce. Po zastygnięciu zeskrobywać wiórki. Udekorować ciasto i smacznego ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Misiabe 09.12.2010 15:08
wygląda naprawde smakowicie
eli82 09.12.2010 09:19
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat