Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
jajko
5 szt -
cukier
1 szkl -
mąka pszenna
1 szkl -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
kakao
2 łyzki
Poncz
-
wrzątek
szkl -
kawa rozpuszczalna
2 łyzki
Masa budyniowa
-
mleko
2 szkl -
żółtko jajek
2 szt -
cukier
3/4 szkl -
cukier waniliowy
1 torebka -
mąka pszenna
2 łyżki -
budyń śmietankowy
2 czubate łyżki -
masło
200 g
Masa z mleka w proszku
-
mleko w proszku
2 szklanki+ 2 łyzki -
masło
250 g -
cukier
1/2 szkl -
woda
1/2 szkl -
kakao
2 łyzki -
biszkopty okrągłe
120 g
Przepis i sposób przygotowania Ciasto góra lodowa
Kroki postępowania



Ciasto studzimy, ściągamy papier i kroimy na pół. Kawę rozpuszczalną rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostudzenia. Każdy blat ciasta nasączamy kawą.

Krem budyniowy: Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Do masy dodajemy mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotowujemy i pomału wlewamy masę jajeczną, często mieszamy i gotujemy budyń. Budyń odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimny budyń, aż do połączenia się składników. Masa z mleka w proszku:

Masło gotujemy z wodą i cukrem, zostawiamy do przestygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy mleko w proszku i miksujemy. Masę dzielimy na połowę, do jednej części dodajemy kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku.

Na jeden blat ciasta wykładamy połowę masy budyniowej i przykrywamy drugim blatem biszkopta. Na biszkopt wykładamy pozostałą masę budyniową, układamy przekrojone na pół biszkopty.

Masy z mleka w proszku na przemian wlewamy łyżką między biszkopty. Ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało. Masa będzie dość płynna. Trzeba szybko oblewać nią wierzch ciasta, bo szybko tężeje.
Komentarze (5)