Ciasto góra lodowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajka

    5 szt
  • cukier

    1 szkl
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    2 łyzki

Poncz

  • wrzątek

    szkl
  • kawa rozpuszczalna

    2 łyzki

Masa budyniowa

  • mleko

    2 szkl
  • żółtka

    2 szt
  • cukier

    3/4 szkl
  • cukier waniliowy

    1 torebka
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • budyń śmietankowy

    2 czubate łyżki
  • masło

    200 g

Masa z mleka w proszku

  • mleko w proszku

    2 szklanki+ 2 łyzki
  • masło

    250 g
  • cukier

    1/2 szkl
  • woda

    1/2 szkl
  • kakao

    2 łyzki
  • biszkopty okrągłe

    120 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto góra lodowa foto
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy żółtka i ciągle ubijając pomału dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao.
Krok 2 - Ciasto góra lodowa foto
Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach 36x24 i pieczemy 25 min w temperaturze 180C.
Krok 3 - Ciasto góra lodowa foto
Ciasto studzimy, ściągamy papier i kroimy na pół. Kawę rozpuszczalną rozpuszczamy we wrzątki i odstawiamy do ostudzenia. Każdy blat ciasta nasączamy kawą
Krok 4 - Ciasto góra lodowa foto
Krem budyniowy: Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Do masy dodajemy mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotowujemy i pomału wlewamy masę jajeczną, często mieszamy i gotujemy budyń. Budyń odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimny budyń aż do połączenia się składników. Masa z mleka w proszku:
Krok 5 - Ciasto góra lodowa foto
Masło gotujemy z wodą i cukrem i zostawiamy do przestygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy mleko w proszku i miksujemy. Masę dzielimy na połowę, do jednej części dodajemy kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku.
Krok 6 - Ciasto góra lodowa foto
. Na jeden blat ciasta wykładamy połowę masy budyniowej i przykrywamy drugim blatem biszkopta. Na biszkopt wykładamy pozostałą masę budyniową układamy przekrojone na pół biszkopty.
Krok 7 - Ciasto góra lodowa foto
Masy z mleka w proszku na przemian wlewamy łyżką między biszkopty. Ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało.Masa będzie dość płynna, ale trzeba szybko oblewać nią wierzch, bo szybko tężeje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 29.06.2017 20:25
poprosze o porcyjkę :)
Ola1984 29.06.2017 11:41
Warte spróbowania :) Świetnie wygląda :)
KORAL 29.06.2017 09:31
fajne ciasto :)
mirosława4 29.06.2017 07:35
apetyczne !
norweska20 28.06.2017 23:58
apetyczne ciacho..chętnie bym zjadła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat