Ciasto góra lodowa

Ciasto góra lodowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Ciasto góra lodowa, to połączenie delikatnego biszkoptu kakaowego z nutką kawy z dwoma kremami: waniliowym i czekoladowym. Wykończenie ciasta przekrojonymi na pół biszkoptami dodaje mu finezji! Jeśli nie znasz tego przepisu, koniecznie wypróbuj!

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajko

    5 szt
  • cukier

    1 szkl
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    2 łyzki

Poncz

  • wrzątek

    szkl
  • kawa rozpuszczalna

    2 łyzki

Masa budyniowa

  • mleko

    2 szkl
  • żółtko jajek

    2 szt
  • cukier

    3/4 szkl
  • cukier waniliowy

    1 torebka
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • budyń śmietankowy

    2 czubate łyżki
  • masło

    200 g

Masa z mleka w proszku

  • mleko w proszku

    2 szklanki+ 2 łyzki
  • masło

    250 g
  • cukier

    1/2 szkl
  • woda

    1/2 szkl
  • kakao

    2 łyzki
  • biszkopty okrągłe

    120 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto góra lodowa

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto góra lodowa foto
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy żółtka i ciągle ubijając pomału dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao.
Krok 2 - Ciasto góra lodowa foto
Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach 36x24 i pieczemy 25 min w temperaturze 180C.
Krok 3 - Ciasto góra lodowa foto

Ciasto studzimy, ściągamy papier i kroimy na pół. Kawę rozpuszczalną rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostudzenia. Każdy blat ciasta nasączamy kawą.

Krok 4 - Ciasto góra lodowa foto

Krem budyniowy: Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Do masy dodajemy mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotowujemy i pomału wlewamy masę jajeczną, często mieszamy i gotujemy budyń. Budyń odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimny budyń, aż do połączenia się składników. Masa z mleka w proszku:

Krok 5 - Ciasto góra lodowa foto

Masło gotujemy z wodą i cukrem, zostawiamy do przestygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy mleko w proszku i miksujemy. Masę dzielimy na połowę, do jednej części dodajemy kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku.

Krok 6 - Ciasto góra lodowa foto

Na jeden blat ciasta wykładamy połowę masy budyniowej i przykrywamy drugim blatem biszkopta. Na biszkopt wykładamy pozostałą masę budyniową, układamy przekrojone na pół biszkopty.

Krok 7 - Ciasto góra lodowa foto

Masy z mleka w proszku na przemian wlewamy łyżką między biszkopty. Ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało. Masa będzie dość płynna.  Trzeba szybko oblewać nią wierzch ciasta, bo szybko tężeje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Ola1young 29.06.2017 20:25
poprosze o porcyjkę :)
Ola1984 29.06.2017 11:41
Warte spróbowania :) Świetnie wygląda :)
KORAL 29.06.2017 09:31
fajne ciasto :)
mirosława4 29.06.2017 07:35
apetyczne !
norweska20 28.06.2017 23:58
apetyczne ciacho..chętnie bym zjadła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat