Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
jajko
5 szt -
cukier
1 szkl -
mąka pszenna
1 szkl -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
kakao
2 łyzki
Poncz
-
wrzątek
szkl -
kawa rozpuszczalna
2 łyzki
Masa budyniowa
-
mleko
2 szkl -
żółtko jajek
2 szt -
cukier
3/4 szkl -
cukier waniliowy
1 torebka -
mąka pszenna
2 łyżki -
budyń śmietankowy
2 czubate łyżki -
masło
200 g
Masa z mleka w proszku
-
mleko w proszku
2 szklanki+ 2 łyzki -
masło
250 g -
cukier
1/2 szkl -
woda
1/2 szkl -
kakao
2 łyzki -
biszkopty okrągłe
120 g
Przepis i sposób przygotowania Ciasto góra lodowa
Kroki postępowania



Ciasto studzimy, ściągamy papier i kroimy na pół. Kawę rozpuszczalną rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostudzenia. Każdy blat ciasta nasączamy kawą.

Krem budyniowy: Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Do masy dodajemy mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotowujemy i pomału wlewamy masę jajeczną, często mieszamy i gotujemy budyń. Budyń odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimny budyń, aż do połączenia się składników. Masa z mleka w proszku:

Masło gotujemy z wodą i cukrem, zostawiamy do przestygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy mleko w proszku i miksujemy. Masę dzielimy na połowę, do jednej części dodajemy kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku.

Na jeden blat ciasta wykładamy połowę masy budyniowej i przykrywamy drugim blatem biszkopta. Na biszkopt wykładamy pozostałą masę budyniową, układamy przekrojone na pół biszkopty.

Masy z mleka w proszku na przemian wlewamy łyżką między biszkopty. Ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało. Masa będzie dość płynna. Trzeba szybko oblewać nią wierzch ciasta, bo szybko tężeje.
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się