Ciasto francuskie z przepysznym farszem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Szykujecie jakieś spotkanie ze znajomymi i nie wiecie co podać? Czasami pomysłu brak, a i chęci czasami nie te. Zawsze z pomocą przychodzi ciasto francuskie.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    100 gramów
  • mięso mielone indycze

    200 gramów
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • brokuł

    1 sztuka
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    0.25 sztuki
  • papryka żółta

    0.25 sztuki
  • papryka zielona

    0.25 sztuki
  • ciasto francuskie

    2 opakowania
  • żółtko

    2 sztuki
  • sezam

    1 łyżka
  • sezam czarny

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy na sypko.
Por siekamy.
Brokuł dzielimy na różyczki, blanszujemy i blendujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Papryki kroimy w kostkę.
Papryki, por i ryż mieszamy z mięsem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto rozwijamy, kroimy na pół (w poprzek).
Na środek każdego kładziemy ¼ brokułu i ryżu z mięsem.
Z ciasta robimy koperty, nożykiem nacinamy ciasto w kilku miejscach, by płyny odparowały.
Ciasto smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem.
Całość zapiekamy 25 min. w temperaturze 200°C.
Podajemy z ulubionym sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat