Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto francuskie z pieczarkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 275 g
pieczarki 150 g
żółty ser 150 g
cebula 1 sztuka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto francuskie z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy z niego kwadraty o boku ok 8 cm. W każdym z nich robimy dwa nacięcia w kształcie litery "L", mniej więcej 1 cm od brzegu. Przekładamy przez siebie przeciwległe rogi ciasta i dociskamy krawędzie za pomocą widelca (jak na zdjęciu).
Krok 1 - Ciasto francuskie z pieczarkami foto
2
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Jak cebula się zeszkli to dodajemy obrane pieczarki pokrojone na plasterki. Mieszamy i smażymy przez ok 15 minut na średnim ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Żółty ser trzemy na tarce i dzielimy na dwie równe części. Połową sera posypujemy środek przygotowanych kwadratów, ułożonych na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ser przykrywamy ostudzonym pieczarkowym farszem i posypujemy resztą sera.
Krok 2 - Ciasto francuskie z pieczarkami foto
3
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok 180 stopni przez ok 15 minut. Wyszło mi 12 kwadratów z pieczarkami.
Krok 3 - Ciasto francuskie z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 28.03.2013 20:42
uwielbiam takie ciacha z pieczarkami :) świetne połączenie smaków no i szybka i efektowna przekąska :)
bogusia19 28.03.2013 14:19
super przepis
kamyk 28.03.2013 13:48
tak przygotowanego ciasta francuskiego jeszcze nie próbowałem
gosia561 28.03.2013 12:50
ładnie wygląda ale ja zawsze nadziewam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak