Ciasto francuskie z farszem mięsnym i jajami - zainspirowana przepisem Pani Ani Starmach

Ciasto francuskie z farszem mięsnym i jajami - zainspirowana przepisem Pani Ani Starmach

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiełbasa śląska

    2 sztuki
  • polędwica wieprzowa

    400 g
  • szynka gotowana

    150 g
  • szpinak świeży

    500 g
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    7 ząbków
  • oliwa

    2 łyżki
  • ciasto francuskie

    500 g
  • pieprz

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • boczek

    200 g
  • jajko ugotowane na twardo

    5
  • karkówka

    300 bez kości
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo. Gdy będą gotowe zalewamy je zimną wodą i obieramy.
Mięsa mielone umieszczamy w głębokiej misce.
Boczek, kiełbaski i szynkę kroimy na drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię i dodajemy do niej oliwę z oliwek oraz pokrojone w kostkę mięso. Smażymy aż mięso nam się zarumieni i stanie się lekko chrupiące. Pamiętajmy aby nie przypalić mięsa. Gdy będzie już gotowe przekładamy zawartość patelni do miski z mięsem mielonym. Starajmy się to robić łyżką durszlakową aby nie dodawać już wytopionego tłuszczu do mięsa. Na tej samej patelni podsmażamy bardzo drobno posiekaną cebulę z drobno posiekanymi 5 ząbkami czosnku. Wykorzystujemy pozostały tłuszczyk. Szpinak dokładnie myjemy i kroimy na kawałki, możemy go posiekać. Dodajemy do smażącej się już cebulki z czosnkiem. Gdy straci na swojej objętości przyprawiamy solą i pieprzem. Szpinak wykładamy na sitko tak aby pozbyć się tłuszczu i wody. Dodajemy do miski z mięsami i mieszamy. Ja dodałam do tego jeszcze 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawiłam solą i pieprzem.
Blaszkę wysmarowałam tłuszczem (masło, margaryna) i obsypałam mąką. Blaszkę wyłożyłam ciastem francuskim. Przełożyłam do niej połowę farszu i umieściłam ugotowane na twardo jajka. Następnie zakryłam je pozostałym farszem. Całość zakryłam ciastem francuskim. Górę ciasta wysmarowałam rozbełtanym jajkiem. Ciasto również ponacinałam.
Blaszkę z farszem umieściłam w uprzednio rozgrzanym piekarniku 180 stopni, góra i dół.
Piekłam to 120 minut. Pierwsze 50 minut piekłam zakrywając górę ciasta folia aluminiowa aby nie przypalić ciasta. Resztę czasu piekłam już bez.
Gdy mięso będzie już upieczone, najlepiej pozostawmy je do całkowitego ostygnięcia abyśmy mogli bez problemy wyjąć je z blaszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AURELKA 27.04.2013 18:48
apetyczne danie
gosia561 21.04.2013 13:03
ciekawa odmiana ciasta fr.
idealme 21.04.2013 11:31
bardzo ciekawy przepis :)
Pomocnik 21.04.2013 11:19
bardzo ciekawy pomysł
kasienka23 21.04.2013 11:12
wygląda pysznie, chętnie wypróbuję przepis!
Olga_SK 21.04.2013 11:00
wygląda niezwykle - na pewno przepis do szybkiego wypróbowania :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat