Przepis i sposób przygotowania na: ciasto francuskie i mortadela
boku i następnie ponownie w pół - otrzymując cztery kawałki ;-)
Ponieważ mortadela, którą miałam w lodówce była bardzo duża, musiałam wyciąć z niej mniejsze kółka. A ze nie lubię jak coś się marnuje to pozostałości (paski) pokroiłam w kostkę i użyłam do drugiej części. Powstały dwa kwadraty i dwa paluchy :)
Na ciasto położyłam (tak jak na zdjęciu z boku):
na kwadraty - na jednym końcu kółko mortadeli
na palucha (prostokąt) na środku ciasta
Na mortadelę układamy pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę. Można dodać jeszcze ser żółty lub mozzarellę. Do kwadratów dodałam jeszcze plaster pomidora. Na wszystko odrobinę keczupu i musztardy (miałam grillową).
Ciasto zawijamy i mocno ściskamy boki - żeby nam nic podczas pieczenie nie uciekło. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok 20 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku.