Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto francuskie i mortadela

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
mortadela 2 plastry
pomidor 2 plastry
papryka czerwona wg uznania
papryka żółta wg uznania
pieczarki 4 sztuki
keczup pikantny do smaku
musztarda do smaku
jajko do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto francuskie i mortadela

Rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy na pół wzdłuż dłuższego
boku i następnie ponownie w pół - otrzymując cztery kawałki ;-)

Ponieważ mortadela, którą miałam w lodówce była bardzo duża, musiałam wyciąć z niej mniejsze kółka. A ze nie lubię jak coś się marnuje to pozostałości (paski) pokroiłam w kostkę i użyłam do drugiej części. Powstały dwa kwadraty i dwa paluchy :)

Na ciasto położyłam (tak jak na zdjęciu z boku):
na kwadraty - na jednym końcu kółko mortadeli
na palucha (prostokąt) na środku ciasta

Na mortadelę układamy pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę. Można dodać jeszcze ser żółty lub mozzarellę. Do kwadratów dodałam jeszcze plaster pomidora. Na wszystko odrobinę keczupu i musztardy (miałam grillową).

Ciasto zawijamy i mocno ściskamy boki - żeby nam nic podczas pieczenie nie uciekło. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok 20 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 11.01.2013 11:43
aż ślinka cieknie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak