ciasto francuskie

ciasto francuskie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    15 dkg.
  • mąka tortowa

    25 dkg.
  • masło 82%

    40 dkg.
  • jajko

  • sól

    1 łyżeczka
  • woda zimna

    3/4 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto i masło po schłodzeniu powinny mieć jednakową temperaturę , im niższa temperatura w domu tym jest mniej pracochłonne przygotowanie ciasta, ponieważ nie musimy tyle razy go wałkować i schładzać . Najbardziej odpowiednia temp. to 17 st. Do robota wsypać obie mąki wcześniej przesiane przez sito, dodać sól rozpuszczoną w wodzie , jajko i wyrabiać mikserem dodając po odrobinie lodowatej wody tak długo aż ciasto uzyska konsystencję ciasta na pierogi , po czym schłodzić je w lodówce przez 30 min.Masło schłodzić także , tuż przed wyjęciem ciasta można rozwałkować masło na prostokąt wcześniej tylko trzeba zawinąć je w folię , potem rozwałkować schłodzone ciasto w prostokąt tak aby można było ułożyć na nim rozwałkowane masło zastawiając cienkie boki aby lepiej się je zakładało . Na środku rozwałkowanego ciasta ułożyć rozwałkowane masło i zawinąć brzegi tak aby powstała koperta , po czym rozwałkować je na prostokąt wałkując zawsze w jedną stronę od siebie , powstały prostokąt złożyć na 3 części i schłodzić przez godzinę . Czynność tę powtarzać co najmniej 4 razy . Jeśli jest ciepło w pomieszczeniu to więcej jak 4 razy trzeba powtórzyć wałkowanie i schładzanie . Po ostatnim razie wałkowania wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec w temp. 200-220 st. przez 12-15 min. na złoty kolor . Ciasto podczas pieczenia powinno podwoić swą objętość a po upieczeniu rozwarstwiać się na cienkie kruche płatki .
Wody lodowatej dajemy tyle aby ciasto po przygotowaniu było pulchne , nie kleiło się do wałka oraz dobrze wałkowało się .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jasiek 09.02.2016 18:53
nie jest takie proste ale pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat